Ke­sä­teat­te­ri­esi­tys tuo näyt­tä­möl­le unoh­de­tun ou­lu­lais­kir­jai­li­jan Matti Hällin "veikot veneen alta" – katso poi­min­nat Oulun seudun ke­sä­teat­te­rei­den tar­jon­nas­ta

Oulussa syntynyt ja kuollut Matti Hälli kirjoitti laitapuolen kulkijoista, merimies Hesselistä, maallikkosaarnaaja Tiukumäestä ja Arttu-pojasta.

ATT-ensemble harjoittelee jo kovalla tohinalla Linnasaaressa. – Lavasteet ovat sellaiset, ettei niitä rahalla saa, ohjaaja Matti-Pekka Heikura sanoo. Merimies Hesselin roolissa nähdään Veli-Matti Ural (vas.), maallikkosaarnaaja Tiukumäen kaavussa Uoti Huotari, Helekun Huldan, Aukustan ja Katelinskajan rooleissa Sirpa Grip ja Patruunan, Tataarin ja Upseerin rooleissa Elssa Antikainen.
ATT-ensemble harjoittelee jo kovalla tohinalla Linnasaaressa. – Lavasteet ovat sellaiset, ettei niitä rahalla saa, ohjaaja Matti-Pekka Heikura sanoo. Merimies Hesselin roolissa nähdään Veli-Matti Ural (vas.), maallikkosaarnaaja Tiukumäen kaavussa Uoti Huotari, Helekun Huldan, Aukustan ja Katelinskajan rooleissa Sirpa Grip ja Patruunan, Tataarin ja Upseerin rooleissa Elssa Antikainen.
Kuva: Pekka Peura

Oulussa syntynyt ja kuollut Matti Hälli kirjoitti laitapuolen kulkijoista, merimies Hesselistä, maallikkosaarnaaja Tiukumäestä ja Arttu-pojasta. Hälliä eivät kiinnostaneet silinteriherrat, vaan hän halusi kirjoittaa Oulujoen nurjan puolen väestä.

Kirjailija Matti Hälli on vaipunut unohduksen syvänteeseen. Vaikka oululaiskirjailija julkaisi uransa aikana lähes 40 romaania ja novellikokoelmaa sekä lukemattoman määrän pakinoita, kertomuksia ja esseitä.

– Se on tosi outo homma ja hämmentävää, sanoo teatteriohjaaja Matti-Pekka Heikura.

– Hälli oli äärimmäisen työteliäs kirjailija, ja omana aikanaan hyvin suosittu. Sittemmin hän on kadonnut täysin. Oulun kaupunginkirjastostakaan ei löydy hyllystä yhtään Hällin teosta. Ne ovat varastossa kaikki, mikä on tosi harmi.

Matti-Pekka Heikura ja ATT-ensemble nostavat Hälliä tänä kesänä esiin teatterikappaleella Kosken kuuluvissa. Se perustuu Hällin samannimiseen romaaniin, joka päättää kirjailijan Oulu-trilogian.

Kosken kuuluvissa saa ensi-iltansa Linnasaaren valleilla 28. kesäkuuta.

"Matti Hälli on hurmaavaa luettavaa"

Matti Hälli syntyi Oulussa 1913 ja kuoli 1988. Hänen Oulu-trilogiaansa kuuluvat teokset Valkea kaupunki(1957), Lassinkallio (1959) ja Kosken kuuluvissa (1967). Kahden viimeksi mainitun romaanin välissä 1961–1965 Hälli julkaisi Hailuoto-trilogian.

– Hällillä on tosi terävä kynä ja sympaattinen tapa kirjoittaa. Hänen sanailunsa on aivan hurmaavaa luettavaa, Heikura kehuu.

Hälli oli kotiseuturakas. Hän palasi tuotannossaan lapsuutensa ja nuoruutensa maisemiin Merikosken rannalle.

"Kosken kuuluvissa on selkeästi omanlaisensa rakkauskirje Oulun kaupungille. Koski vetää kaiken yhteen ja jakaa kaupungin."
Matti-Pekka Heikura

Romaani kertoo koskesta ja ihmisistä, jotka ovat sidottuja tähän maisemaan ja 1900-luvun alkupuolen oululaiseen elämänpiiriin joen nurjalla puolella.

Hesseli ja muut vesselit tuovat huumoria

Hällin molemmat vanhemmat olivat töissä Åströmin nahkatehtaassa. Äiti kuoli, kun Matti-poika oli vain 2-vuotias. Siitä seurasi muutto äidin siskon luokse Alalaanilaan.

Kesäteatteriksi dramatisoidun kirjan keskeisiä henkilöitä on äitiään pakoileva merimies Hesseli.

– Kun pesti merellä on päättynyt ja Hesseli pääsee rediltä satamaan, hän vannoo pyhästi menevänsä siltojen yli kotiin ja vievänsä taalat rahavyöstä äitimuorille. Mutta ei siitä tasaisesti mitään tule. Se on jatkuva vitsi ja teema, Heikura kertoo.

– Hesselin jalat vievät mieluummin kauppatorin läpi Kiikeliin ryyppäämään kavereiden kanssa ja Aukustan puustelliin.

Hesseli ja hänen veneen alla asuvat ystävänsä tuovat mukaan raikasta huumoria. Ja Aukustan puustelli muistuttaa epäilyttävästi ilotaloa.

Hälli selkeästi sympatiseerasi ei-säätyläisiä ja työläisväestöä.

– Hirveästi on kirjoitettu kirjoja, joissa herrat silinterihatut päässä keskustelevat suurista viisauksista ja kohtaloista. Tässä historiaa lähestytään köyhälistön ja laitapuolen kulkijoiden linjalla.

Saarnamies Tiukumäen ja Arttu-pojan tulehtunut suhde

Toinen keskeinen juonilinja kirjassa ja näytelmässä on kosken vaiheilla viihtyvän vesipojan Arttu Tiukumäen ja hänen isänsä saarnamies Tiukumäen rosoinen suhde.

– Vesipoika on Artulle annettu liikanimi. Arttu ei erityisemmin pärjää muitten omanikäistensä kanssa. Nuori poika viettää kaiken aikansa kosken ja veden äärellä uiden ja onkien, Matti-Pekka Heikura luonnehtii.

Ohjaaja Matti-Pekka Heikura nostaa esiin oululaiskirjailija Matti Hällin, joka on kummasti vajonnut unohduksen syvänteisiin.
Ohjaaja Matti-Pekka Heikura nostaa esiin oululaiskirjailija Matti Hällin, joka on kummasti vajonnut unohduksen syvänteisiin.
Kuva: Pekka Peura

– Näytelmässä on kohtaus, jossa Arttu nappaa lohen paljain käsin koskesta.

Hälli kuvaa maallikkosaarnaaja-isän ja pojan suhdetta, joka on äärimmäisen tulehtunut.

– Isän ja pojan välillä vallitsee täydellinen kommunikaation puute. Isällä on tapana enemmänkin remputtaa lähinnä naisihmisten kanssa, joita kutsutaan Tiukumäen seurakunnaksi.

Lisäksi näytelmässä on mukana kirjava porukka Hesselin kavereita veneen alta. Esimerkiksi Kultahammas, entinen laivan perämies, nykyisin koditon ponunkeittäjä, ja Helekun Hulda, joka ”antaa iloisesti vähästään kaikille”.

– Vaikka Kosken kuuluvissa käsittelee synkkiä aiheita ja yhteiskunnasta syrjään tipahtaneita, teoksen pohjaklangi on silti elämänilo ja loputon positiivis-humoristinen asenne, Heikura huomauttaa.

Hälli testamenttasi oikeudet Kordelin säätiölle

Kun Matti-Pekka Heikura päätti tarttua Hälliin, hän ei tiennyt, kuka omistaa kirjailijan tekijänoikeudet.

– Oli tietynlainen seikkailu ottaa se selville, Heikura kertoo.

– Hälli asui viimeisen kolmanneksen elämästään Hailuodossa ja kirjoitti siellä Hailuoto-trilogian. Hän ei kuitenkaan testamentannut oikeuksia Hailuodon kunnalle vaan Alfred Kordelinin säätiölle. Mutta papereihin merkitty säätiön edustaja on jo kuollut.

Heikura otti puhelun säätiön nykyiselle toimitusjohtajalle Erik Båskille.

– Båsk antoi myötämielisesti luvan, että siitä vaan. Ei sitä Hälliä nykyään liikaa tehdä.

Matti Hällille myönnettiin 1963 Aleksis Kivi -palkinto, joka oli suurin suomalainen kirjallisuuspalkinto ennen Finlandia-palkintoa.

ATT-ensemblen esitys Kosken kuuluvissa saa ensi-iltansa Oulun Päivillä Linnasaaressa 28.6. kello 19. Ikäsuositus 12+.

Kekkonen ja muita poimintoja alueen kesäteatterista

Puhelinluettelo
Iin kansalaisopiston näytelmäryhmä. Tuomas Parkkisen komedian ohjaus Jenni Mattila. Iin työväentalo 9.6. kello 16, 15.6. kello 19 ja 16.6. kello 16.

Ameriikan meininki
Pekka Pudaksen käsikirjoittaman komedian ohjaa Oulujoki-Teatterille Sari Raatesalmi. Ensi-ilta Muhoksen kotiseutumuseon pihalla 18.6. kello 19.

Espanjankärpänen
Oulun Työväen Näyttämö esittää Arnoldin ja Bachin klassikkokomedian, ohjaus Markus Packalén. Ensi-ilta Hupisaarten kesäteatterissa 21.6. kello 19.

Rakkauden autokorjaamo
Meri Oulun kesäteatterissa nähdään Samppalinnan kesäteatterissa 2017 kantaesitetty komedia. Ensi-ilta 26.6. kello 19.

Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen
Saija Jäntti ohjaa Raahen Teatterille Tuomas Parkkisen komedian. Ensi-ilta 26.6. kello 19.

Kosken kuuluvissa
ATT-ensemble esittää Matti Hälliä, ohjaus Matti-Pekka Heikura. Ensi-ilta Linnasaaressa Oulussa 28.6. kello 19.

Kuin tuhka tuuleen
Niemelän Kylänäyttelijät Ylivieskasta esittää Raili Jokelinin ja Panu Raipian näytelmän, ohjaus Tanja Kupiainen. Ensi-ilta 28.6. kello 19.

Luponmakaajat
Jokijärven Pölkky-teatteri Taivalkoskelta kantaesittää Kalle Päätalon tekstin, ohjaaja Elsa Ruokangas. Ensi-ilta 28.6. kello 19.

Henkilö V ja harakka Vinsentti sirkuksessa
Teatteri Tien vierailuesitys Kempeleen kotiseutumuseolla 28.6. kello 14 ja Linnasaaressa Oulussa 29.6. kello 13.

Linnun huuto
Kanadalaisten kuvataiteilijoiden Sam Kersonin ja Katahin sekä oululaisen Anna-Kaisa Järven vetämän naamioteatterityöpajan esitykset Ranta-Kestilän Alarannassa 30.6. kello 14 ja 1.7. kello 18.

Päätalo
Taivalkosken Näyttämö esittää Herkonmäen kesäteatterissa Aila Lavasteen näytelmän, ohjaus Sini-Sisko Calamnius. Ensi-ilta 5.7. kello 19.

Pienyrittäjä Pöntinen ja bisnesenkelit
Teatteri Neliapila esittää Matti-Juhani Karilan näytelmän, ohjaus Niina Susan Vahtola. Ensi-ilta Hupisaarten kesäteatterissa 28.7. kello 13.

Aavan meren tällä puolen
Meri Oulun kesäteatterin musiikkinäytelmässä Jussi Lampi, Timo Rautiainen ja Puntti Valtonen asettuvat Unto Monosen nahkoihin. Ensi-ilta 31.7. kello 19.