Mainos

Kesän uusi hit­ti­la­ji on saa­pu­nut Iso-Syöt­teel­le - ala­mä­ki­pyö­räi­ly vie men­nes­sään heti en­si­ko­kei­lul­la

Tämä kesä on historiallinen Iso-Syötteellä, sillä kesän toimintaan on panostettu enemmän kuin koskaan aiemmin. Uusi Bike Park eli hissipyöräilypuisto avasi ratansa juhannuksena. Lisäksi Iso-Syötteen sydämessä sijaitseva uusi KIDE Hotelli tarjoaa alueelle hotellimajoitusta myös kesällä. Alueella on kuhinaa enemmän kuin koskaan aiemmin kesäaikaan.

Iso-Syötteen vuokraamosta voi vuokrata Enduro-täysjoustopyöriä, jotka ovat soveltuvia alamäkipyöräilyyn ja vaihtelevaan maastoon. Vuokraamosta löytyy myös hissipyöräilyyn sopivat kypärät ja muut suojavarusteet.
Iso-Syötteen vuokraamosta voi vuokrata Enduro-täysjoustopyöriä, jotka ovat soveltuvia alamäkipyöräilyyn ja vaihtelevaan maastoon. Vuokraamosta löytyy myös hissipyöräilyyn sopivat kypärät ja muut suojavarusteet.

Vahvasta pyöräilykulttuuristaan tunnettu Iso-Syöte on panostanut sen monipuolisiin maastopyöräilyreitteihin jo vuosien ajan. Nyt myös uusin hittilaji hissipyöräily on saapunut pyöräilijöiden iloksi Iso-Syötteelle.

Juhannuksena avatussa Bike Parkissa lasketaan pyörällä eri tasoisia alamäkiratoja ja nautitaan samalla laskettelun kaltaisesta vauhdin hurmasta. Iso-Syötteellä hissit pyörivät siis normaaliin tapaan jopa kesäkuukausina. Laskukansa on vaihtunut vain pyöräkansaan.

”Bike Parkin laskureitit on tarkoitettu koko perheelle kuin myös lajia pidempään jo harrastaneille”, kertoo rinnetoimintojen johtaja Mikko Terentjeff, joka on innoissaan kehittämässä Iso-Syötteestä entistä ympärivuotisempaa matkailukeskusta.

Hittilaji sopii koko perheelle

Bike park eli hissipyöräilypuisto on räjähdysmäisesti Suomessa ja maailmalla viime vuosina kasvanut laji. Hissipyöräilyllä tarkoitetaan hiihtokeskuksissa harrastettavaa lajia, jossa pyörän kanssa noustaan ylös hissillä ja lasketaan alas siihen suunniteltuja ratoja pitkin.

Iso-Syötteen Bike Park tarjoaa 5 erilaista rataa, jotka ovat noin 2 kilometriä pitkiä. Iso-Syötteen rinneprofiili tarjoaa pyöräilijöille hauskoja ja monipuolisia reittivaihtoehtoja.

”Helpoimmalla radalla voi mennä alas pyörällä kuin pyörällä, mutta muihin ratoihin suositellaan jousitettua pyörää”, opastaa Terentjeff.

Harjoittelureitit perhealueelle on tehty ensikertalaiset mielessä. Näiltä kahdelta vihreältä reitiltä on helppo aloittaa, vaikka olisi ensimmäistä kertaa bike parkissa. Reitit on päällystetty maalla ja mutkia on hieman korotettu ja kallistettu. Leppoisammasta vauhdista pitävät voivat myös keskittyä upeiden maisemien ihailuun, jotka avautuvat Iso-Syötteen rinteiltä.

Tunturin huipulta lähtevään siniseen pääreittiin kuuluu taas vauhdikkaita osuuksia ja kallistettuja mutkia. Se on koko matkan ajalta päällystetty maalla tai soralla.

Pääreitiltä poikkeava, punainen Enduro 2 on rinteen luonnollista pohjaa ja kivikkoa myötäilevä haastavampi pätkä, jossa kokeneempi pyöräilijä voi kokeilla enduroajamista. Hurjapäille löytyy tämän lisäksi banked slalom-osio. Banked slalomissa on todella korkeat kaaret, joissa voi ilotella kovemmassakin vauhdissa.

”Reiteillä on varmasti tekemistä koko viikonlopuksi kaiken tasoisille pyöräilijöille”, summaa Terentjeff.

Iso-Syötteen Bike Park tarjoaa 5 erilaista rataa, jotka ovat noin 2 kilometriä pitkiä. ”Alamäkipyöräily sopii lähes kaikenikäisille, pyöräilystä ja raittiista ulkoilmasta nauttiville ihmisille.”
Iso-Syötteen Bike Park tarjoaa 5 erilaista rataa, jotka ovat noin 2 kilometriä pitkiä. ”Alamäkipyöräily sopii lähes kaikenikäisille, pyöräilystä ja raittiista ulkoilmasta nauttiville ihmisille.”

Vauhdin hurmaa

Jo vuodesta 1982 Syötteellä retkeillyt oululainen Kyösti Soini, 53, pääsi testaamaan ensimmäistä kertaa Iso-Syöte Bike Parkia heti juhannusviikonlopun avajaisissa. Maantie- ja maastopyöräilyä jo vuosia intohimoisesti harrastanut Soini oli innoissaan uuden hissipyöräilypuiston tulosta Iso-Syötteelle.

”Testasimme reittejä yhdessä 19-vuotiaan poikani kanssa. Itse olen lajin parissa ensikertalainen, mutta poikani innostui alamäkipyöräilystä lyhyen tauon jälkeen. Reitit olivat todella monipuolisia ja pitkiä, joten päivä hurahti melko nopeaa vauhdin hurmassa.”

Vaikka Soinin näkee useimmiten pyörän selässä maantiellä tai maastossa, tuo alamäkipyöräily hänen mukaansa monipuolisuutta pyöräharrastukseen.

”Reiteillä voi harjoitella aivan uudella tavalla esimerkiksi jarrutuksia ja pyörän hallintaa. ”

Soini suosittelee jokaiselle avointa mieltä. Alamäkipyöräilystä voi tehdä niin mukavan kokemuksen kuin itse haluaa.

”Moni mieltää tämän haastavaksi extreme-lajiksi, mutta Iso-Syötteen radat ovat suunniteltuja kaiken tasoisille pyöräilijöille. Aloittelijoille löytyy omat radat ja pitkään lajia harrastaneille omansa. Tämä voi siis helposti olla koko perheen harrastus.”

”Pyörän ja varusteet saa vuokrattua helposti myös paikan päältä, joten suuria investointejakaan ei tarvitse tehdä. Reissu Iso-Syötteen Bike Parkiin on viikonlopun kohokohta ja voisi olla verrattavissa huvipuistossa käyntiin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.”

Iso-Syötteen Bike Parkista löytyy ratoja kaiken tasoisille pyöräilijöille.
Iso-Syötteen Bike Parkista löytyy ratoja kaiken tasoisille pyöräilijöille.

Pyöräilyreittejä 70 kilometrin pituudelta

Syötteellä voi harrastaa alamäkipyöräilyn lisäksi monipuolisesti muitakin kesäaktiviteetteja, joista maastopyöräily on varmasti yksi suosituimmista lajeista. Maastopyöräilyreittejä löytyy 70 kilometrin pituudelta.

”Ympäristö on todella hieno ja antaa mahtavat puitteet maasto- ja maantiepyöräilylle. Iso-Syötteen reiteillä on hieno serpentiininen nousu, jota ei löydy Oulun alueelta. Ominaisuudet pyöräilyn kehittämiseen ovatkin siis oivalliset”, kommentoi lajia harrastava Soini.

Terentjeffin mukaan kannattaa ehdottomasti myös yhdistää eri pyöräilylajit keskenään. Lomapäivän voi aloittaa ensin Bike Parkin puolella ja tämän jälkeen suunnata pidemmälle reitille maastoon.

”On ollut hienoa huomata, kuinka upeita kesämaisemat ovat täällä. Iso-Syötteeltä löytyy kesälläkin tekemistä ja paikat ovat auki. Tulevaisuudessa tarkoituksenamme on myös kehittää Bike Parkia entisestään ja lisätä reittejä”, kertoo Terentjeff.

”Tervetuloa lomailemaan Iso-Syötteelle ja kokeilemaan kesän uusinta hittilajia koko perheen voimin!”

Infoboksi

Iso-Syötteen Bike Park

  • Hissiliput ja kausikortit Bike Parkkiin ovat nyt myynnissä lippukaupassa.
  • Pyörien varaus: rinnetoimisto@isosyote.com ja puh. 020 1476 471

Bike Park on auki viikonloppuisin: la 10-17, su 10-17

Viikolla ma-pe pyöriä voi vuokrata omatoimiseen maastopyöräilyyn Iso-Syötteen reiteille.