Myrsky: Puita kaatui ih­mis­ten päälle Oulussa

JUURI NYT: Raju uk­kos­kuu­ro pyyh­käi­si Oulun yli – kes­kus­tas­sa kadut tul­vi­vat ja puut kat­kei­li­vat, katso kuvat

Ke­sä­ai­kaan siir­ty­mi­nen voi häiritä yöunia pitkään

Kellojen kääntäminen kesäaikaan eli tunnilla eteenpäin sunnuntaina voi häiritä yöunia ainakin viikon ajan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan.

Kellojen kääntäminen kesäaikaan eli tunnilla eteenpäin sunnuntaina voi häiritä yöunia ainakin viikon ajan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan. Illanvirkkujen ihmisten nukkuminen saattaa palata normaaliksi vasta syksyllä, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen.

Partosen mukaan illanvirkkuja ovat ne, joille luonteva väsymys tulee vasta puolenyön jälkeen. Kesäaikaan siirtyminen on erityisen rankkaa myös sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksista kärsiville.

Partosen mielestä kesäajasta kannattaisi luopua kokonaan. Vastapainoksi tutkimusprofessori siirtäisi Suomen Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle, eli pysyvästi tunnin nykyistä aikavyöhykettämme edelle.

- Se tekisi talven aamuista valoisampia. Valoa kyllä riittää kesällä niin aamulla kuin illallakin, vaikka aikavyöhyke vaihtuisi. Nyt talven aamut jäävät niin pimeiksi, että elimistön sisäinen kello alkaa jätättää. Se taas aiheuttaa väsymystä, unettomuutta ja kaamosoireita, Partonen perustelee.

Partonen sanoo, että talviaikaan siirtyminen syksyllä on ihmisen sisäiselle kellolle helpompaa, mutta jotkut oireilevat silloinkin.