Yleisurheilun EM-kisat: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Murto ja dead­li­ne eli voisiko Suomi siirtyä län­ti­sen Eu­roo­pan aikaan?

Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Ke­sä­ai­ka alkaa sun­nun­tai­na aa­mu­yöl­lä – kel­lo­jen siir­te­lys­tä luo­pu­mi­nen junnaa EU:ssa edel­leen

Kellot siirretään kesäaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 3. Kesää kohti mentäessä aamu aikaistuu tunnilla.
Kellot siirretään kesäaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 3. Kesää kohti mentäessä aamu aikaistuu tunnilla.
Kuva: Karppanen Joel

Tänä viikonloppuna on jälleen aika siirtää kellot kesäaikaan. Varhain sunnuntaiaamuna kello 3 kelloja siirretään tunnilla eteenpäin.

Käytäntö jatkuu siitä huolimatta, että siitä luopumista on valmisteltu Euroopan unionissa pitkään.

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että kellojen siirrosta luovuttaisiin kaikkialla unionissa seuraavana vuonna. Jäsenvaltiot saisivat itse päättää, minkä ajan ne ottaisivat pysyvästi käyttöön.

Alkuperäinen aikataulu ei toteutunut. Vuonna 2019 Euroopan parlamentti kuitenkin äänesti kellojen siirtelyn lopettamisen puolesta ja esitti, että niitä siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan ehdotus odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Ennen neuvoston käsittelyä kaikkien jäsenmaiden tulisi muodostaa asiaan oma kantansa, ja suurimmalta osalta se puuttuu.