Kem­pe­leen tapaus huo­les­tut­taa tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­ta

Turvapaikanhakijat ovat huolissaan Kempeleessä sattuneesta raiskaustapauksesta, sanoo Limingan hätämajoitusyksikön apulaisjohtaja Antti Kesälahti.

Turvapaikanhakijat ovat huolissaan Kempeleessä sattuneesta raiskaustapauksesta, sanoo Limingan hätämajoitusyksikön apulaisjohtaja Antti Kesälahti.

– Meidän toimintaamme se ei vaikuta, mutta turvapaikanhakijat tiedostavat, että se aiheuttaa heille vahinkoa, Kesälahti sanoo.

– Olemme sanoneet asukkaille, että nyt kannattaa ihan oman turvallisuuden vuoksi varoa lähestymästä suomalaisia tyttöjä.

Poliisi ei ole vahvistanut sosiaalisessa mediassa liikkunutta tietoa, jonka mukaan 14-vuotiaan tytön raiskauksesta epäillään turvapaikanhakijaa. Poliisin keskiviikkoiltaisen tiedotteen mukaan uhri ja epäilty mies tunsivat toisensa ennalta. Toinen poliisin aiemmin kiinni ottama mies on vapautettu.

Kesälahden mukaan Limingassa asuville turvapaikanhakijoille on kerrottu Suomen laista, tasa-arvosta ja tavoista: esimerkiksi siitä, että Suomessa silmiin katsominen on vain merkki ystävällisyydestä, ei sen kummemmasta.

Eikä Limingassa juuri ongelmia ole ollutkaan, Kesälahti sanoo. Alkuun osa kuntalaisista vastusti yksikön perustamista, mutta totuttelun jälkeen yhteistyö kantaväestön ja turvapaikanhakijoiden välillä on sujunut hyvin. Hätämajoitusyksikössä käy paljon vapaaehtoisia avustajia, ja paikalliset ovat järjestäneet harrastusmahdollisuuksia turvapaikanhakijoille.

– Ihmiset suhtautuvat oikein positiivisesti, mikä on tehnyt asukkaidenkin tunnelmasta rennomman.