Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ke­min­maan au­to­liik­keen tu­ho­pol­tos­ta vuosien van­keus­tuo­miot useille te­ki­jöil­le

Kemi-Tornion käräjäoikeus on tuominnut Keminmaassa Pörhön Autoliikkeen tuhotyöstä viisi henkilöä erimittaisiin vankeustuomioihin.

-

Kemi-Tornion käräjäoikeus on tuominnut Keminmaassa Pörhön Autoliikkeen tuhotyöstä viisi henkilöä erimittaisiin vankeustuomioihin.

Käräjäoikeus tuomitsi Henrik Mikael Vahtolan muun muassa tuhotyöstä yhteiseen kuuden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Petri Ilmari Saikkonen tuomittiin tuhotyöstä kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Jani Johannes Mäkivuoti tuomittiin tuhotyöstä kahden vuoden kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuhotyöstä tuomittiin vuonna 1995 syntynyt nainen yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä vuonna 1986 syntynyt nainen kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeuden mukaan Vahtola ja Saikkonen suunnittelivat teon ja veivät sytyttäjinä toimineet Mäkivuotin ja kaksi naista tekopaikalle ja sieltä pois. Käräjäoikeuden mukaan Vahtola yllytti naisia osallistumaan tekoon lupaamalla kuitata näiden velkoja teon myötä.

Yksi sytyttäjistä valeli Pörhön autoliikkeen seinustalla olleet seitsemän autoa bensiinillä ja sytytti ne tuleen. Palo levisi autoista liikerakennuksen seinään.

Mäkivuoti sytytti puolestaan vauriokorjaamon oven palamaan tehtyään siihen ensin reiän kirveellä ja valeltua sen bensiinillä. Korjaamorakennuksen palosta aiheutui merkittävimmät vahingot, sillä tulipalossa tuhoutui paljon omaisuutta.

Yksi sytyttäjistä valeli vaihtoautokeskuksen pihalla autoja bensiinillä, mutta poistui paikalta sytyttämättä niitä tultuaan katumapäälle.

Käräjäoikeuden mukaan tulipaloista aiheutui yli miljoonan euron vahingot. Käräjäoikeus velvoitti vastaajat korvaamaan vahingot asianomistajille ja vakuutusyhtiöille.

Rikosvyyhdessä tuomioita myös huumausainerikoksista

Vahtola tuomittiin lisäksi useista muista rikoksista, muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä huumausainerikoksesta. Vahtola oli viiltänyt teräaseella hänelle velkaa ollutta miestä kasvoihin ja selkään Kemissä syksyllä 2015.

Lisäksi hän myi ja levitti lähes kaksi kiloa amfetamiinia vuosina 2015-2016. Amfetamiinijutussa tuomittiin myös vuonna 1975 syntynyt mies ja vuonna 1980 syntynyt mies avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Vuonna 1975 syntynyt mies tuomittiin tästä ja muista rikoksista yhteiseen yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Vuonna 1980 syntynyt mies tuomittiin tästä ja muista rikoksista yhteiseen yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Kemi-Tornion käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina.