Kemin bio­tuo­te­teh­taan val­mis­te­lu­töi­tä jat­ke­taan – ra­hoi­tus­neu­vot­te­lut eden­neet, Pa­ju­saa­res­sa pu­re­taan ra­ken­nuk­sia

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan hankesuunnittelu etenee suunnitellusti. Noin 1,5 miljardin euron hankkeen rahoitusneuvottelut ovat edenneet.

Kartassa näkyvä sinisellä nyt valmistelevien töiden yhteydessä purettavat rakennukset Kemissä.
Kartassa näkyvä sinisellä nyt valmistelevien töiden yhteydessä purettavat rakennukset Kemissä.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan hankesuunnittelu etenee suunnitellusti. Noin 1,5 miljardin euron hankkeen rahoitusneuvottelut ovat edenneet.

Finnvera myönsi maaliskuussa takuun 500 miljoonan euron luotolle 80 prosentin vastuuosuudella ehdollisena hankkeen investointipäätökselle. Rahoitusneuvottelut jatkuvat Euroopan Investointipankin ja laajan liikepankkiryhmän kanssa.

Ympäristöluvituksen ja rahoitusneuvottelujen lisäksi parhaillaan menossa ovat muun muassa päälaiteneuvottelut, uuden tehtaan tarvitseman logistiikan kehittäminen ja rakentamisvaiheen valmistelutyöt.

Kemin biotuotetehtaan mahdollisen rakennusvaiheen suunnittelusta on tehty esisopimus AFRYn kanssa ja rakennuttamisesta Fimpecin kanssa.

Toteutuessaan Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas olisi pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Kyseessä olisi Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,5 miljardia euroa.

Päätös tehtaasta aikaisintaan syksyllä

Metsä Fibren hankesuunnitteluun kuuluvat ensimmäisen vaiheen valmistelevat työt Kemin tehdasalueella saatiin päätökseen suunnitellusti tammikuussa ja huhtikuun alussa käynnistetään toinen vaihe.

Investointipäätös uudesta biotuotetehtaasta tehdään aikaisintaan syksyllä 2020, jonka jälkeen tehtaan rakentaminen alkaisi.

Huhtikuun alussa alkaviin valmisteleviin töihin kuuluu tulevan tehtaan alueella Pajusaaressa sijaitsevien rakennusten tyhjentäminen ja niissä olevien toimintojen uudelleensijoitus, jonka jälkeen rakennukset puretaan. Näitä rakennuksia ovat esimerkiksi BMS:n levyhalli ja niin sanottu eristäjien koppi.

Ensimmäiset rakennukset puretaan kesäkuun alussa. Kemin kaupunki on myöntänyt purkuluvan näille rakennuksille joulukuussa 2019 eli purkamisen edellytyksenä ei ole uuden tehtaan rakennusluvitus.

Toisen vaiheen valmistelevat työt valmistuvat marraskuussa.

Purkukohteet tullaan eristämään ja liikkumista kohteen ympäristössä rajataan. Purkutöistä voi aiheutua tehdasalueen ulkopuolelle ajoittaista melua, joka johtuu betonin piikkaamisesta ja murskaamisesta. Pölyn leviämistä torjutaan kasteluilla.