Pekingin olympialaiset: Katso ki­saoh­jel­ma tästä

Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Kelan arvio: Täysi pe­rus­tu­lo 800 euroa, osit­tai­nen noin 550 euroa – so­siaa­li­tur­vaan val­mis­tel­laan jät­ti­mul­lis­tus­ta

Kela aloittaa hallituksen toimeksiannosta perustulomallien valmistelun.

Video: Kaleva

Kela aloittaa hallituksen toimeksiannosta perustulomallien valmistelun.

– Täydessä perustulossa ei olisi juuri muita perusturvaetuuksia, joten sen olisi oltava aika korkea, noin 800 euroa kuukaudessa. Osittaisessa perustulossa lähdemme liikkeelle 550 eurosta, koska työmarkkinatuki on nettona sen verran. Perustulokokeilussa olisi moraalisesti väärin tarjota kenellekään pienempää summaa, kertoo Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas Lännen Medialle.

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä ja Kangas arvioivat, että perustulon avulla Suomessa voidaan pelastaa korkeaan työllisyysasteeseen perustuva pohjoismainen hyvinvointimalli.

– Etuuksia pitää kyetä yhdistämään. Perustuloon siirtymisen jälkeen työn vastaanottaminen on aina kannattavaa, perustuloon siirtymistä vaativa Hyssälä sanoo.

Hyssälän mukaan samalla saadaan miljoonien säästöt julkiseen talouteen.

Perustulo olisi tasasumma, joka maksettaisiin jokaiselle täysi-ikäiselle suomalaiselle. Siihen siirryttäessä valtava määrä erilaisia nykymuotoisia tukia lakkautettaisiin.

Perustulosta on puhuttu paljon, mutta tähän asti ilman konkretiaa. Nyt alkava valmistelu sekä Kelan johdon ja asiantuntijoiden myönteinen suhtautuminen perustuloon ovat historiallisia askeleita, jotka saattavat johtaa sosiaaliturvan mullistukseen.

Hallitus toteuttaa perustulokokeilun Kelan valmistelun pohjalta.