Lukijalta
Mielipide

Kaupunkipyörät sopisivat Ouluun

Oulun yhdyskuntalautakunta pohtii tänä syksynä, hankitaanko Ouluun kaupunkipyöriä tukemaan joukkoliikennettä ja kaupunkilaisten liikkumista.

Oulun yhdyskuntalautakunta pohtii tänä syksynä, hankitaanko Ouluun kaupunkipyöriä tukemaan joukkoliikennettä ja kaupunkilaisten liikkumista. Kaupunkipyörät ovat tuttuja monelle oululaisellekin eri kaupungeista ympäri maailmaa.

Viime vuonna Helsinki otti toista kertaa käyttöönsä kaupunkipyörät. Keltaisista kaupunkikiitureista tuli hitti ja tänä kesänä niiden käyttäjämäärät olivat jo huikeat. Kaupunkilaiset ja turistit ottivat pyörät omikseen.

Pyöräilykaupunki Oululle kaupunkipyörät olisivat oiva hankinta monestakin syystä. Ne tukisivat kaupunkilaisten liikkumista ja toisivat pyöräilyn liikkumismuotona saataville lähes kaikille ilman oman pyörän hankkimista.

Ne paikkaisivat joukkoliikenteen aukkoja ja tarjoaisivat hyvin sijoitettujen kaupunkipyöräpysäkkien avulla sujuvaa siirtymistä bussista pyörään ja toisin päin.

Kaupunkipyörät lisäisivät ihmisten liikkumista uusilla alueilla ja auttaisivat pyöräilijöitä tutustumaan mielenkiintoiseen kaupunkiimme mukavalla tavalla. Kaupunkipyörä on myös turisteille helppo tapa päästä palvelujen, nähtävyyksien ja yritysten luo.

Paikantimilla varustetut pyörät antavat suoraan arvokasta tietoa siitä, miten Oulussa pyöräillään ja mihin kaupunkia tulisi kehittää.

Jatkuvassa seurannassa olevia pyöriä on myös hankala varastaa, ja tämä seikka voisikin olla osalle käyttäjistä merkittävä syy siirtyä kaupunkipyörän käyttöön. Oulussa varastetaan valitettavan paljon pyöriä joka vuosi.

Kaupunkipyörät olisivat investointi, mutta rahanmenoa voisi Helsingin mallin mukaisesti kompensoida pienellä kausimaksulla. Helsingissä huhtikuusta lokakuuhun kestävän kauden pyöräilee 25 eurolla.

Helsingistä on myös opittu, että uusi näkyvä ja kaupunkikuvassa liikkuva pyörä tarjoaa myös kiinnostavan mainospaikan.

Eija Säilynoja

Yhdyskuntalautakunnan jäsen, Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.