Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Kau­pun­gin pie­nem­pi kir­jas­to­au­to vetelee vii­mei­siään

Oulun kaupungin vuonna 2001 valmistunut pienempi kirjastoauto alkaa olla käyttöikänsä lopussa, mutta toivoa uudesta autosta ei ole annettu.

Oulun pienempi kirjastoauto alkaa olla lopussa.
Oulun pienempi kirjastoauto alkaa olla lopussa.

Oulun kaupungin vuonna 2001 valmistunut pienempi kirjastoauto alkaa olla käyttöikänsä lopussa, mutta toivoa uudesta autosta ei ole annettu.

"Olemme valtionosuuslistalla, mutta kaupungilta ei ole saatu uuteen autoon rahoitusta. Tämä nyt vähän kaihertaa, yhdellä autolla emme kyllä pärjää", kirjastotoimen johtaja Pirkko Lindberg toteaa.

Valtionosuus noin 250 000 euron hankkeeseen on 71 000 euroa.

Lindberg muistuttaa, että kirjastoautojen tarve on merkittävä, varsinkin, jos uusia kuntaliitoksia on tulossa. Vuonna 2008 isommassa kirjastoautossa käytiin 44 000 kertaa.

Isommalla autolla on 72 pysäkkiä, joista 19 on alakouluilla. Pienempi kirjastoauto kiertää tilauksesta laitoksissa, palvelutaloilla, sairaalakoululla tai päiväkodeilla.

Kiiminki päätti säästösyistä lopettaa ensi vuonna kirjastoautopalveluiden ostamisen Oululta.

Auto kävi kolme vuotta säännöllisesti Tirinkylän ja Alakylän kyläkeskuksissa. Kiimingin kirjastotoimenjohtaja Eeva Mattila kertoo, että kirjastoautoilta on otettu noin 50 lainaa viikossa molemmilta kyliltä.

Kiimingissä on kaksi kirjastoa, kirkonkylällä ja Jäälissä. Kirjastot tavoittavat 63 prosenttia kuntalaisista. Kun kirjastoauto laskettiin mukaan, kirjastopalvelut tavoittivat 69 prosenttia kuntalaisista,

Kiimingin kirjastopalvelut maksavat ensi vuonna 600 000 euroa. Kirjastoauton palvelut maksoivat noin 12 000 euroa vuodessa. Kirjastoauton käyttäjät ovat suhtautuneet Mattilan mukaan säästöihin ymmärtäväisesti.

Lindberg sanoo, että Oulun kirjastoautojen pysäkit suunnitellaan joka tapauksessa vuosittain uudelleen kirjastoremonttien ja uusien asuinalueiden syntymisen mukaan. "Ensi vuonna esimerkiksi Myllyojan kirjasto menee remonttiin. Kiimingin pysähdykset menevät jo siinä."