Pääkirjoitus: Asun­to­kau­pan krii­si­vai­he sekä lyö että hellii

Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kaup­pa­ka­ma­rien kysely: Uk­rai­nan sodasta joh­tu­vat häiriöt ja Kiinan tiukat ko­ro­na­toi­met syövät suo­ma­lais­ten vien­ti­yri­tys­ten kan­nat­ta­vuut­ta

Geopoliittinen epävarmuus ja siitä johtuvat laaja-alaiset häiriöt syövät nyt voimakkaasti yritysten kannattavuutta, kertoo Kauppakamarien vientijohtajakysely.

Tilanne vaikuttaa jollain tavoin peräti 95 prosenttiin kyselyyn vastanneista suomalaisista vientiyrityksistä. 23 prosentin mukaan vaikutukset ovat merkittäviä.

Kyselyn mukaan vientinäkymiä heikentävät erityisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja pakotteet (59 prosenttia vastaajista), logistiset häiriöt (56 prosenttia), ongelmat raaka-aineiden saatavuudessa (54 prosenttia) ja kohonneet kustannukset (54 prosenttia).

17 prosentilla vastanneista vientiyrityksistä on vetäytymisprosessi Venäjän markkinoilta kesken.

– Yritysten vetäytymispäätöksiin vaikuttavat niin pakotteet, mutta myös arvot ja halu toimia vastuullisesti. Romahtanut Venäjän kauppa ei ole elpymässä hetkeen ja markkinamahdollisuuksia etsitäänkin nyt erityisesti Euroopasta ja Aasiasta, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka tiedotteessa.

Kuljetusten ongelmat nostavat yritysten kustannuksia merkittävästi. Arkistokuva Oulun satamasta.
Kuljetusten ongelmat nostavat yritysten kustannuksia merkittävästi. Arkistokuva Oulun satamasta.
Kuva: Pekka Peura

Myös sisäänpäin sulkeutuvan Kiinan tiukat koronasulut ja maan autoritäärisen johdon ennakoimattomat toimet hyydyttävät yritysten toimintaa ja heikentävät vientinäkymiä. Kokonaisten kaupunkien ulkonaliikkumiskiellot, yksittäisten tuotantolaitosten sulkemiset, maan sisäiset logistiset ongelmat, ruuhkaiset satamat sekä maan politisoituminen ovat hyydyttäneet suomalaisyritysten toimintaa maassa.

Vientijohtajakyselyyn vastanneista 73 prosenttia arvioi Kiinan tilanteen vaikuttavan yrityksen vientinäkymiin jonkin verran.

Haastavasta tilanteesta huolimatta puolet vastanneista yrityksistä arvioi vientinsä kasvavan jonkin verran tai merkittävästi loppuvuoden aikana verrattuna vastaavaan ajankohtaan 2021.

Vientiyritysten johtajille suunnattu kysely tehtiin 18.–20. toukokuuta Siihen vastasi 119 yritystä.