Kaup­pa­ka­ma­rien kysely pal­jas­taa: Korona iski jo eri­tyi­ses­ti pal­ve­lu­sek­to­rin yri­tyk­siin – 26 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta arveli kon­kurs­si­ris­kin kas­va­neen

Kauppakamarien yrityskyselyn mukaan koronaepidemian taloudelliset vaikutukset ovat aiempaa arviota voimakkaammat.

Kuljetusala on joutunut kriisin keskelle, kun matkustajamäärät ovat vähentyneet.
Kuljetusala on joutunut kriisin keskelle, kun matkustajamäärät ovat vähentyneet.
Kuva: Maiju Torvinen

Kauppakamarien yrityskyselyn mukaan koronaepidemian taloudelliset vaikutukset ovat aiempaa arviota voimakkaammat.

Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti yli 3 300 yritystä. Oulun kauppakamarin jäsenistä vastasi yli 200 yritystä.

Lomautusvaroituksen tai YT-neuvottelukutsun on antanut yli 40 prosenttia vastaajista. Konkurssin riskin arvioi nousseen 26 prosenttia vastaajista.

Yli 30 prosentilla vastaajista epidemia on laskenut liikevaihtoa vähintään 20 prosentilla. Lähes saman verran vastaajista ilmoitti, ettei epidemia ole vaikuttanut lainkaan liikevaihtoon.

90 prosenttia vastaajista arvioi, että epidemia tulee vaikuttamaan negatiivisesti yrityksen liikevaihtoon seuraavan kahden kuukauden aikana.

Asiakasvirta laantunut – kädenojennuksia kaivataan

Eniten käytettäväksi viranomaistueksi yritykset ilmoittivat verottajan myöntämät joustot esimerkiksi maksuajan suhteen.

Vapaissa kommenteissa muistutetaan, että epidemian vaikutus on kohdistunut erityisesti pieniin yrityksiin ja palvelualan yrityksiin, joilta monelta ovat loppuneet kokonaan tai lähes kokonaan asiakastulot.

Vastauksissa pidetään tärkeinä kaikkia kädenojennuksia yrityksille. Vaikka yritys ei itse olisikaan etulinjassa koronavaikutuksille, on melko todennäköistä, että välillisiä vaikutuksia tulee asiakkaiden maksuongelmien myötä.

– Koronavirus yllätti rahoitusmarkkinat. Toimenpiteet rahoitusmarkkinoiden vakauden varmistamiseksi ovat olleet nopeita. Pankit kiittelevät erityisesti Finnveran, Suomen Pankin ja valtioneuvoston nopeaa esilletuloa yritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi, Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio kommentoi tiedotteessa.

Posion mukaan pankki on ohjannut resurssit yritysten maksusuunnitelmamuutosten ja käyttöpääomalainojen hakemusten käsittelyyn.

– Toiseksi Finnvera on tuotteistanut ja ohjeistanut pankkien yritysrahoitusosaajat toimimaan uusien tuotteiden kanssa, Posio jatkaa.

Kuljetusala kriisin keskellä

Yksi kriisin keskelle joutuneista elinkeinoelämän sektoreista on kuljetusala.

Esimerkiksi koulujen ja turistikeskusten sulkeminen on ollut elintarvikelogistiikan kuljetuksille raju isku.

– Tällä hetkellä tilanne tarkoittaa 60–80 prosentin laskua Pohjois-Suomen liikennemäärissä. Jakelureittejä on pudotettu minimiin, ja kalustoa on vähennetty radikaalisti. Kaupan keskusliikkeiden kuljetukset toimivat toistaiseksi normaalisti, sillä nämä tuotteet menevät kauppoihin ja kaupoissa pitää ihmisten käydä Oulun Autokuljetuksen toimitusjohtaja Jaana Kokko kertoo tiedotteessa.

Kokon mukaan pakettikuljetukset ovat vielä normaalitasolla ja ruuan kotijakelu on kasvanut huomattavasti.

Kokko pitää hallituksen kuljetukseen kohdistuvia kevennyksiä hyvänä asiana:

– Hallitus on reagoinut tilanteeseen keventämällä YT-neuvottelujen määräaikoja sekä kuljettajien ajo- ja lepoaikoja, Kokko lisää.