Kaupat las­ke­vat hin­to­ja, syy Lid­lis­sä?

S-ryhmä tiedottaa pudottavansa eräiden elintarvikkeiden hintoja. S-ryhmä luonnehtii, että kyseessä on merkittävä strateginen linjaus S-ryhmän marketkaupassa.

S-ryhmä tiedottaa pudottavansa eräiden elintarvikkeiden hintoja. S-ryhmä luonnehtii, että kyseessä on merkittävä strateginen linjaus S-ryhmän marketkaupassa.

Viime marraskuussa Ruokakesko teki vastaavan päätöksen. Alennukset olivat muutamista prosenteista jopa muutamaan kymmeneen, kertoo Ruokakeskon markkinoinnista ja konsepteista vastaava johtaja Mika Rautiainen STT:lle.

Kummallakin kaupparyhmällä kyse on muutamista sadoista päivittäistavarakaupan tuotteista. Kaikkiaan liikkeissä tuotteita on jopa kymmeniätuhansia. Silti muutosta luonnehditaan merkittäväksi.

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoo, että S-ryhmässä alennukset koskevat sekä Prismoja että S-marketeja. Eniten halvempia tuotteita on saatavilla Suomen noin 60 Prismasta, mutta osa alennuksista koskee myös S-marketeja.

‒ Linjaus on suurin strateginen käänne S-ryhmän marketkaupassa vuosikymmeneen, Heikkilä sanoo.

Hän kertoo, että alennettujen elintarvikkeiden joukossa on maito- ja juustotuotteita sekä leipää ja jauhelihaa.

- Me tietenkin toivomme, että asiakkaat ottavat tämän ilolla vastaan.

Professori: Näkemys oikeasta hinnasta muuttui

Ruuan hinnanalennukset S-ryhmän ja K-ryhmän kaupoissa ovat seurausta Lidlin tulosta Suomeen, arvioi professori Pekka Mattila Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

- Ellei kaupan kenttään olisi murtautunut uutta toimijaa, niin en usko, että kummallakaan ryhmällä olisi ollut samanlaista painetta tehdä omalle hinnoittelulleen jotakin, Mattila sanoo.

Suomen kauppakenttä oli valtakunnallisesti pitkään S- ja K-ryhmien hallinnassa. Professorin mukaan molemmissa korostettiin laatua ja palvelua. Varsinaiset halpaketjut olivat alueellisia. Lidlistä on kuitenkin tullut aidosti valtakunnallinen toimija.

- Kuluttajan näkemys siitä, mikä on reilu hinta, mikä on oikea hintapiste, on pysyvästi muuttunut, Mattila sanoo.

Professori muistuttaa, että on hyvin kuluttajakohtaista, miten alennus vaikuttaa kauppalaskuun. Marketeihin jää tavaton määrä tuotteita, joiden hinta on ennallaan. Viesti hinnanalennuksista kuitenkin vaikuttaa mielikuviin.

- Kuluttajahan lukee sen helposti niin, että kaikkien tuotteiden hintoja on alennettu.

Kaupoille hinnanalennus on kilpailutoimi. Kun toinen ryhmä on jo tehnyt alennusliikkeen, niin toinen ei voi jättää seuraamatta ilman leimautumista kalliiksi.

Mattila arvioi, että hintakilpailu jatkuu. Hänen mielestään ainoa keino välttää sitä olisi ketjujen reipas erilaistaminen, jolloin voitaisiin kilpailla esimerkiksi palveluilla ja lähituotteilla.