Pääkirjoitus

Kaunis talo avoimeksi – oululaisille tarjottava uutta käyttöä kaupungintalolla

Oulun kaupungintalon käytöstä on korkea aika käydä keskustelu vielä ennen tulevaa remonttia.

Oulun kaupungintalo on menossa ensi keväänä remonttiin. Sitä ennen pitäisi kuitenkin keskustella kaupunkilaistan kanssa talon tulevasta käyttötarkoituksesta, vaikka kaupungintalon onkin syytä jatkaa myös arvoisensa mukaisena kuntalaisdemokratian keskuksena.
Oulun kaupungintalo on menossa ensi keväänä remonttiin. Sitä ennen pitäisi kuitenkin keskustella kaupunkilaistan kanssa talon tulevasta käyttötarkoituksesta, vaikka kaupungintalon onkin syytä jatkaa myös arvoisensa mukaisena kuntalaisdemokratian keskuksena.
Kuva: Annika Ollanketo

Oulun kaupungintalon käytöstä on korkea aika käydä keskustelu vielä ennen tulevaa remonttia.

Talon tulee jatkaa kuntalais- demokratian keskuksena, mutta sille on harkittava myös muuta arvoistaan käyttöä.

Oululaisten on korkea aika käydä kunnon kansalaiskeskustelu Oulun kaupungintalon tulevasta käytöstä ennen kuin siitä tehdään päätöksiä. Kauniin arvorakennuksen jatkokäyttöä on mietittävä huolellisesti jo yksin kulttuuripääkaupunkihankkeen takia.

Kaupungintalon ja sen ympäristön tulevaa käyttöä on syytä pohtia hyvissä ajoin ennen remontin alkua. Lopputuloksessa tulisi kuulua oululaisten ääni ja tahto. Uusrenessanssipalatsi on näillä näkymin menossa pari vuotta kestävään remonttiin ensi keväänä, mutta edes lopullisista kustannuksista ei ole tietoa.

Kaupungintalo remontoitiin perusteellisesti viimeksi kymmenen vuotta sitten, mutta tuolloin ei juuri puhuttu talon vaihtoehtoisesta käytöstä. Kaupungintalo on palvellut viime vuosikymmenet ylimpiä päätöksentekoelimiä kaupunginvaltuustoa, kaupunginhallitusta ja konsernihallintoa. Sitä ennen talo on ollut hyvinkin monenlaisessa käytössä.

Remontin jälkeenkin on hyvä, että talo jatkaa tehtäväänsä kuntalaisdemokratian keskuksena. Kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja myös osan lautakunnista on perusteltua kokoontua siellä.

Eri asia on, onko tarkoituksenmukaista kunnostaa arvotalon tiloja miljoonilla euroilla nykyiseen käyttöönsä varsinkin jos niitä on vaikea muuttaa nykyaikaisiksi toimitiloiksi.

Tavallisille oululaisille kaunis, keskeisellä paikalla oleva talo on jäänyt vieraaksi, vaikka valtuuston kokoukset ovat avoimia.

Oulun kaupunginvaltuutettujen keskuudessa tekemän kyselyn perusteella näyttäisi olevan varsin laajaa valmiutta siihen, että talon käyttötarkoitusta muutettaisiin osittain tai kokonaan (Kaleva 6.10.). Useiden valtuutettujen toiveissa on lisätä talossa kaupunkilaisille suunnattuja tapahtumia ja tilaisuuksia.

Kaupungintaloa ehdotetaan kulttuuri- ja taidetapahtumien pitopaikaksi, nuorten kohtauspaikaksi, järjestöjen kokoustiloiksi ja vuokrattaviksi juhlatiloiksi samoin kuin kahvio- ja lounasravintolaksi.

Talon edustustilat ovat nykyisellään ahkerassa käytössä kaupungin vastaanotoilla, vieraslounailla ja illallisilla. Kaupungintalo tarjoaa upeat puitteet valtiovierailujen järjestämiseen, joita niitäkin on viime vuosina ollut. Tiloja on vuokrattu harkitusti seminaareihin, konsertteihin ja juhlatilaisuuksiin.

Kaupungintalon remontin pohjaksi on kaupunginhallitukselle esitelty aiemmin hankeselvityksessä lähinnä kaksi mallia, mutta muodollisia päätöksiä ei ole tehty.

Ensimmäisessä mallissa kaupungintalon käyttö jatkuisi nykymuodossa, mutta kokous- ja edustustiloja vuokrattaisiin ulkopuolisille. Uudessa mallissa talon muita kuin päätöksentekoon varattuja tiloja avattaisiin laajasti tapahtumille ja näyttelyille. Kaupungintalo olisi siten avoin kohtaamispaikka ja vuorovaikutusalusta eri toimijoille.

Kaupungintaloa ei ole syytä muuttaa hollituvaksi tai halvaksi baariksi. Suojellun talon avaaminen kaupunkilaisille sen kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittavalla tavalla ja keskustan elävyyttä lisäten on kuitenkin paikallaan.