Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Kaunis ka­las­tus­alue kes­kel­lä kylää Pu­das­jär­vel­lä

Kesän kalastuskausi käynnistyy komeasti Pudasjärven Jaaskamonkoskella, jossa jo 20 vuoden ajan on pidetty omaperäistä kalastusaluetta keskellä vehmasta maalaismaisemaa, kylän halkaisevan virran varrella. Lauantaina iltapäivällä lohi alkaa lopsahtaa ja ottaa uistimeen kalastuskilpailussa. Iijoen pääuoma kiivastuu Jaaskamonkoskeksi Ervastinkylän kohdalla noin 30 kilometriä Kurenalta Puolangan suuntaan.

_
_

Kesän kalastuskausi käynnistyy komeasti Pudasjärven Jaaskamonkoskella, jossa jo 20 vuoden ajan on pidetty omaperäistä kalastusaluetta keskellä vehmasta maalaismaisemaa, kylän halkaisevan virran varrella. Lauantaina iltapäivällä lohi alkaa lopsahtaa ja ottaa uistimeen kalastuskilpailussa. Iijoen pääuoma kiivastuu Jaaskamonkoskeksi Ervastinkylän kohdalla noin 30 kilometriä Kurenalta Puolangan suuntaan. Jaaskamonkosken valtti on monipuolisuus: 1,6 kilometrin pituisella alueelta löytyy vuolasta koskea ja rauhallisempaa virtaa.

Monet tulevat Jaaskamonkoskelle heittelemään rannalta, mihin on hyvät mahdollisuudet. Pitkän kosken varrella on runsaasti sekä monen metrin syvänteitä että matalia koskiosuuksia. Kahluupukujensa kanssa joen pohjassa töröttäville perhonviskelijöille on tarjolla hyviä ottipaikkoja.

Lohen soutaminen on myös hyvin suosittua. Veneestä kalastavat enimmäkseen lähiseudun asukkaat ja mökkiläiset. Kauempaa tulevat voivat laskea veneensä veteen Puolangantien sillankorvassa sijaitsevasta laskupaikasta.

Jaaskamonkosken saaliskalat ovat ovat kirjolohi, taimen ja harjus. Kirjolohta koskeen on istutettu 20 vuoden ajan joka kesä satoja kiloja. Iijoessa on luonnollinen taimenkanta, jota on vahvistettu Metsähallituksen ja Pohjolan voiman velvoiteistutuksilla vuosien varrella.

Ennen juhannusta kalastusaluetta pitävä Korentojärven kalaveden osakaskunta istuttaa koskeen kymmeniä isoja, 2-6 kilon painoisia taimenia. Kilpailun alla tällä viikolla istutettiin 250 kiloa kirjolohia. Toinen erä kirjolohia istutetaan kesäkuun alkupuolella, ja juhannukseksi kalaa tulee 500-600 kiloa. Viimeinen kirjolohisatsi istutetaan heinäkuun alkupuolella.

Kaloja ei pureta yhtenä pötkönä jokeen, vaan ne viedään veneillä ja hajautetaan mahdollisimman tasaisesti pitkin aluetta. Vuodet ovat osoittaneet, että hajasijoittamalla kalat asettuvat tasapuolisesti eri ottipaikkoihin pitkin koskea. Noin 80 prosenttia istutetuista kirjolohista pysyy kalastusalueella.

Puolangan ja Pudasjärven välisen maantien sillalta avautuva jokimaisema pysäyttää monen matkailijan kokeilemaan onneaan Jaaskamonkoskessa. Kalastajat saavat kulkea vapaasti pitkin rantoja kyläläisten mailla.

Kulkemisen helpottamiseksi on tehty polkuja, ja niiden varsilta löytyy useita laavuja sekä paikkoja yöpyä teltassa. Kylällä on myös veneitä vuokrattavana niitä haluaville.

Parinkymmenen vuoden aikana Jaaskamonkoskessa on järjestetty vuosittain kalastuskilpailut, joihin on säästä riippuen osallistunut 60-130 kalastajaa. Tasavuosien kunniaksi lauantain kilpailun juhlapuhujaksi tulee Pudasjärven kaupunginjohtaja Pauli Harju.

Kilpailussa ovat nuorten, naisten ja miesten sarjat. Säännöt sallivat kalastamisen rannalta, vedestä tai veneestä, mutta vene ei saa olla 15:tä minuuttia kauempaa yhdessä ankkuripaikassa.

Koskessa uiskentelee merkitty kala, jonka saalistava saa 100 euroa. Suurimman kalan napannut saa 200 euron lahjakortin. Kilpailusarjojen parhaat saavat tavarapalkintoja.

Jaaskamonkoskeen myytävien lupien pituus vaihtelee muutamasta tunnista koko kesään. Kolmen tunnin lupa maksaa viisi euroa, vuorokauden 12 euroa ja koko kauden 50 euroa. Jos perheeseen on ostettu yksi täysimittainen kausilupa, seuraaville perheenjäsenille hinta on 25 euroa.

Lauantain kilpailuun osallistujat ostavat jonkun edellisistä kalastusluvista ja maksavat neljän euron kilpailumaksun, paitsi kausiluvan ostaneet.