Tilaajille

Kaunis hor­ros­saar­naa­ja pakeni Es­sex-au­tol­la, kai­vau­tui put­kas­ta lattian läpi ja keräsi seu­raa­jien­sa rahat us­kon­lah­kol­leen – Mikä nainen oli Maria Åkerb­lom?

Karismaattinen nuori saarnaaja Maria Åkerblom julisti kansalle pelastusta keskellä sisällissodan sekasortoa satakunta vuotta sitten.

Pihla Viitala näyttelee karismaattista lahkojohtajaa Maria Åkerblomia elokuvassa Marian paratiisi. Maria Åkerblom aloitti lahkokokouksissa puhumisen teini-ikäisenä Uudellamaalla. Kuvassa hän on noin 19-vuotias. Kun Maria Åkerblom halusi myöhemmällä iällään tehdä vaikutuksen toimittajiin, hän asettautui lehtivalokuviin esimerkiksi leijonantaljojen kanssa. Kuvitusta Gustav Björkstrandin kirjasta.
Pihla Viitala näyttelee karismaattista lahkojohtajaa Maria Åkerblomia elokuvassa Marian paratiisi.
Pihla Viitala näyttelee karismaattista lahkojohtajaa Maria Åkerblomia elokuvassa Marian paratiisi.

Karismaattinen nuori saarnaaja Maria Åkerblom julisti kansalle pelastusta keskellä sisällissodan sekasortoa satakunta vuotta sitten. Myöhemmin hän tuli niin kuuluisaksi vankilapaoistaan, että autokauppiaatkin käyttivät hänen nimeään hyväksi. Kysyimme Åkerblomiin perehtyneeltä tutkijalta, miten tapahtumat etenivät ja miten seuraajat hullaantuivat johtajaansa. Miksi me uskomme tällaisiin horrossaarnaajiin ja profeettoihin?

"Hän on maailman hyväsydämisin ihminen eikä ole tehnyt mitään väärää. Miksi hänestä kirjoitetaan niin paljon pahaa?"

Kulttuuriministerinä ja myöhemmin Porvoon piispanakin tunnettu tutkija Gustav Björkstrand valmisteli 1960–70-lukujen vaihteessa väitöskirjaa horrossaarnaaja Maria Åkerblomista ja tämän perustamasta uskonlahkosta. Hän olisi halunnut haastatella myös Åkerblomia itseään.