Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ka­tu­tap­pe­lui­hin syyl­lis­ty­neet poh­ti­vat te­ko­siaan uudessa hank­kees­sa Oulussa

Ryöstäjät, koulusurman suunnittelijat, järjestäytyneen rikollisryhmän pieksäjät ja yllättäviin katutappeluihin syyllistyneet saavat Oulussa uudenlaista apua väkivaltaisuuteensa.

Poliisi joutuu usein setvimään väkivaltaisia välienselvittelyjä.
Poliisi joutuu usein setvimään väkivaltaisia välienselvittelyjä.
Kuva: Jukka Leinonen

Via Vis -hankkeessa pyritään katkaisemaan jatkuva väkivallan kierre tarjoamalla kodin ulkopuoliseen väkivaltaan syyllistyneille 18–39-vuotiaille hoidollista apua.

”Keskitymme juuri näihin ihmisryhmiin, sillä heidän tekonsa ovat yhteiskunnan kannalta negatiivisimpia. Jos heidän niihin voidaan puuttua, saadaan Oulun kaduista turvallisempia”, Via Vis -hankkeen projektityöntekijä Pasi Malinen kuvailee.

Malinen on kulkenut yhdessä projektipäällikkö Kati Kaarlejärven kanssa Oulun seudun vankiloissa tapaamassa kodin ulkopuoliseen vakavaan väkivaltaan syyllistyneitä. Heitä voidaan tavata myös hankkeen uusissa tiloissa Kirkkokadulla.

Mahdollisuus puhua puolueettomalle toimijalle on saanut vangit avautumaan ja he ovat puhuneet raaoista teoistaan hyvinkin suorasanaisesti.

Tavoitteena on saada tekijä oivaltamaan, miksi he syyllistyvät väkivaltaan ja miten heidän pitäisi muuttaa itseään jotta niiltä vältyttäisiin.

Tekijä voi oivaltaa, kuinka hänen väkivaltaisuutensa nousee yleensä pintaan tietyn porukan ryyppysessioissa. Tai hän saattaa hoksata, miten rahojen loppuminen ajaa hänet myymäläryöstöihin.