Tilaajille

Ka­toa­vat­ko su­ku­puo­len ker­to­vat sanat? Per­he­va­paa­uu­dis­tuk­sen la­ki­teks­tis­sä ei puhuta äi­dis­tä, vaan syn­nyt­tä­jäs­tä tai ras­kaa­na ole­vas­ta

Sukupuolineutraaliin kieleen siirtymistä kannatetaan, mutta muutos herättää myös kysymyksiä.

Sukupuolineutraaliin kieleen siirtymistä kannatetaan, mutta muutos herättää myös kysymyksiä. Esimerkiksi perhevapaauudistuksen lakitekstissä ei puhuta äidistä, vaan synnyttäjästä tai raskaana olevasta.

Suomen kielen lautakunnan mielestä erityisesti lainsäädännön ja hallinnon kielessä on syytä kiinnittää huomiota termien ja sanaston valintaan. Lautakunta suosittaa, että lainsäädännössä käytettyjä nimikkeitä vaihdetaan vähitellen sukupuolineutraaleihin silloin, kun vaihdoksille tarjoutuu mahdollisuus muiden uudistusten yhteydessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tasa-arvotiedon keskuksessa toteutetaan Sukupuolella väliä? -hanketta. Hanke toteuttaa sukupuolitietoisen viestinnän koulutuksia toimittajille ja viestinnän ammattilaisille. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Yle, Journalistiliitto, Naistoimittajat ry ja Kotimaisten kielten keskus sekä eduskunta.