Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Ka­tai­sen mil­jar­di­lu­paus sai tylyn vas­taa­no­ton: ”Mistä tuo aiotaan ke­rä­tä?”

Osa suomalaismepeistä suhtautuu erittäin kriittisesti EU-komission lupaamaan jättimäiseen investointipakettiin.

Osa suomalaismepeistä epäilee, ettei Jyrki Kataisen tontille kuuluvaan investointipakettiin löydy rahoitusta.
Osa suomalaismepeistä epäilee, ettei Jyrki Kataisen tontille kuuluvaan investointipakettiin löydy rahoitusta.
Kuva: EUP & IMAGES / Juha Roininen

Osa suomalaismepeistä suhtautuu erittäin kriittisesti EU-komission lupaamaan jättimäiseen investointipakettiin. Sillä on tarkoitus antaa piristysruiskeita EU-maiden talouksiin seuraavan kolmen vuoden aikana. Kolmensadan miljardin euron paketin eteenpäin vieminen kuuluu Suomen komissaarin Jyrki Kataisen tehtäviin.

Perussuomalaisten europarlamentaarikon Sampo Terhon mielestä koko paketti on ilmassa. Hän pelkää, että maksumiehiksi joutuvat jäsenmaiden veronmaksajat.

– Aivan ensin on kysyttävä, mistä tuo 300 miljardia aiotaan kerätä? Jos ne otetaan julkisista varoista eli viime kädessä kansalaisilta, en toivoisi EU:n tekevän pakettia ollenkaan, Terho sanoo.

Paketin rahoitus ihmetyttää myös keskustan meppejä Anneli Jäätteenmäkeä ja Paavo Väyrystä.

– Useilta komissaariehdokkailta kysyttiin asiasta (EU-parlamentin) komissaarikuulemisissa, mutta kukaan ei osannut sanoa, miten rahoitus hoidetaan, Jäätteenmäki huomauttaa.

Jyrki Katainen uskoi Lännen Median haastattelussa lauantaina, että investointipaketti saadaan kasaan jouluun mennessä. Rkp:n meppi Nils Torvalds muistuttaa, että 300 miljardia vastaa melkein kahta EU:n vuotuista budjettia.

EU-parlamentin varapuhemies, europarlamentaarikko Olli Rehn sanoo, että paketista pitäisi tulla Kataisen diplomityö.

– Katainen on paljon vartijana, sillä tähän Euroopan investointipankin avulla toteutettavaan investointiohjelmaan kohdistuu suuria odotuksia, Rehn sanoo.

Hänestä uusia mittavia investointeja kaivataan erityisesti innovaatioihin ja infrastruktuuriin, kasvuyrityksiin ja kestävään vihreään talouteen.

Lähes kaikki suomalaismepit ovat sitä mieltä, että 300 miljardin paketista investointeja kannattaisi tehdä erityisesti energiahankkeisiin, kuten Euroopan laajuisen sähköverkon luomiseen. Useat mepeistä nostavat esiin myös innovaatiot ja tutkimuksen ja kehittämisen.

Suomen hallitus tekee lähiviikkoina oman listansa hankkeista, joihin EU:n investointipaketista voitaisiin hakea tukea.

Sdp:n meppi Miapetra Kumpula-Natri nostaisi kotimaisista liikennehankkeista listalle Turku-Pietari -yhteyden, Merenkurkun laivayhteyden ja Jäämerelle vievän ratayhteyden suunnittelun. Myös keskustan Väyrynen panisi rahaa pohjoisten alueiden liikennehankkeisiin.