Mainos

Kä­si­työ­läis­pa­ni­mo ku­mar­taa pit­kil­le pe­rin­teil­le – Tornion Panimon suo­sit­tu Ori­gi­nal Lapland Lager saapuu kesäksi mie­dom­pa­na ver­sio­na

Tornion Panimon tarina on vailla vertaansa. 147 vuotta sitten Torniossa alkanut panimoperinne jatkaa uusin tuulin käsityöläispanimona. Yksi asia on kuitenkin säilynyt: rakkaus ja intohimo perinteikkääseen lappilaiseen olueen.

Aikaisemmin yrityskehitystehtävissä työskennellyt, torniolainen paluumuuttaja Kaj Kostiander mietti pitkään, mitä voisi itse tehdä Tornion Panimon eteen. Hän oli kasvanut kaupungissa, jossa panimo oli ollut hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan todella tärkeä osa kaupungin identiteettiä. ”Koin tärkeäksi, että juuri Torniossa oluen panemisen perinne säilyisi ja tarina jatkuisi.”
Aikaisemmin yrityskehitystehtävissä työskennellyt, torniolainen paluumuuttaja Kaj Kostiander mietti pitkään, mitä voisi itse tehdä Tornion Panimon eteen. Hän oli kasvanut kaupungissa, jossa panimo oli ollut hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan todella tärkeä osa kaupungin identiteettiä. ”Koin tärkeäksi, että juuri Torniossa oluen panemisen perinne säilyisi ja tarina jatkuisi.”

Tornion Panimo tarina kulminoituu vahvasti yhteen tuotteeseen.

Se on yrityksen tuotteista tunnetuin, Suomen kansan mielitietty, lippulaivatuotteeksikin kutsuttu Original Lapland Lager.

Päivänvalonsa se sai vuonna 2017, kun pitkä ja harras valmistelutyö saatiin päätökseen.

– Hienointa Original Lapland Lagerin tarinassa on se, että mukana on ollut alusta asti Lapin Kullan isänäkin tunnettu panimomestari Leo Andelin. Olemme saaneet häneltä matkan varrella tärkeät opit, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander toteaa.

Andelinin ura panimomestarina sai alkunsa jo 1960-luvulla. Miehen rooli oli keskeinen panimon kehityksessä. Hän koki ja näki panimon merkittävimmät kasvunvaiheet, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1999.

Kymmenen vuotta ehti vierähtää, kunnes yllättäen Heineken ilmoitti tuolloin 137 vuotta vanhan Tornion panimon sulkemisesta.

– Olihan se järkytys koko alueen ihmisille. Leolle etenkin.

Uusi alku

Ovet ehtivät olla säpissä muutaman vuoden, kunnes Kostiander sai mahdollisuuden jatkaa panimon toimintaa historiallisessa miljöössä vuonna 2016. Paikallinen yrittäjä Veli-Matti Mykkälä pelasti panimorakennuksen purkutuomiolta ja mukaan kumppaniksi lähti Sangen Oy Oulusta.

– Tiesin, että Leo asuu edelleen alueella. Tapasin hänet ja keskustelimme Tornion Panimosta ja sen tulevaisuuden suunnitelmista. Leo lupautui mentoriksemme, Kostiander muistelee.

– Suureksi ylätykseksi Leolla oli vieläkin tallessa legendaarisen kultamitalioluen alkuperäinen resepti 60-luvulta. Päätimme siltä istumalta palauttaa sen tuotantoon Original Lapland Lager -nimellä.

Pitkän etsinnän jälkeen Andelin onnistui jäljittämään jopa alkuperäisen hiivakannan Saksasta, mikä täydensi reseptin alkuperäisyyden.

– Muistan vieläkin sen päivän hyvin, kun saimme Leolle maistiin Original Lapland Lagerin ensimmäisen erän alkukesällä 2017. Hän pysyi ensin pitkän ajan hiljaa ja tunnusteli rauhassa juomaa. Sitten hän totesi: ”Onpa tuttu maku”.

Original Lapland Lagerista tuli menestys.

Panimomestari Leo Andelin vastaanotti Original Lapland Lagerille osoitetun kultaisen Monde Selection-laatupalkinnon Valenciassa. Andelinista on tekeillä myös Antti Haasen ohjaama dokumentti Panimomestari - The Master Brewer, jonka tarkoitus on ilmestyä syksyllä.
Panimomestari Leo Andelin vastaanotti Original Lapland Lagerille osoitetun kultaisen Monde Selection-laatupalkinnon Valenciassa. Andelinista on tekeillä myös Antti Haasen ohjaama dokumentti Panimomestari - The Master Brewer, jonka tarkoitus on ilmestyä syksyllä.

Aito kultamitaliolut

Marraskuussa vuonna 2017 Kostiander päätti pistää heidän lippulaivatuotteensa Leo Andelinin tietämättä kansainväliseen kilpailuun. Kului kuukausia ja mies ehti miettiä, ettei heidän tuotteensa ollut päässyt finaaliin asti.

– Huhtikuussa sain sitten viestin, että Original Lapland Lager oli palkittu kultaisella Monde Selection -laatupalkinnolla. Soitin heti Leolle ja kerroin uutiset. Mestari ei ollut uskoa korviaan. Matkustimme Espanjan Valenciaan palkintoa vastaanottamaan, Kostiander muistelee hymyillen.

– Leon kehittämä olut voitti samaisen palkinnon jo 60-luvulla, mutta hän ei ollut itse päässyt paikan päälle pokkaamaan mitalia.

– Palkintojenjako oli upea kokemus. Leo pääsi vihdoin itse vastaanottamaan palkinnon, jonka hän on ehdottomasti ansainnut vuosikymmenten työstä, summaa Kostiander.

Olut tehdään samalla tavalla, vaikka laitteistot ja analyysitekniikka ovat kehittyneet. ”Koko tuotantomme pyörii sähköenergialla.”
Olut tehdään samalla tavalla, vaikka laitteistot ja analyysitekniikka ovat kehittyneet. ”Koko tuotantomme pyörii sähköenergialla.”

Moderni laitteisto

Tänä päivänä Tornion Panimo panee olutta laitteistolla, jonka kokonaiskapasiteetti on reilu kaksi miljoonaa litraa. Keväällä 2017 asennettu moderni laitteisto on valmistettu aidosta Tornion teräksestä.

– Paikallisuus ja kotimaisuus ovat tärkeitä arvojamme yhdessä ympäristöystävällisyyden kanssa. Koko tuotantomme pyörii sataprosenttisesti uusiutuvalla sähköenergialla. Lapin veden ja kotimaisten maltaiden lisäksi käytämme juomiemme raaka-aineina luonnon puhtaita antimia, kuten marjoja ja yrttejä.

– Laatu on meille kaikki kaikessa. Laitteistomme on huippuluokkaa ja kehitämme toimintaamme aktiivisesti miettien koko ajan parempia ratkaisuja, summaa Kostiander.

Nykyisin Tornion Panimo valmistaa toistakymmentä erilaista olutta, aitoja marjalonkeroita ja jopa giniä.
Nykyisin Tornion Panimo valmistaa toistakymmentä erilaista olutta, aitoja marjalonkeroita ja jopa giniä.

Tornion Panimo valmistaa toistakymmentä erilaista olutta, aitoja marjalonkeroita ja jopa giniä. Kuitenkin kesän puhutuin tuote on miedompi, 4,7 prosentin vahvuinen Original Lapland Lager, joka tuli valikoimiin 0,33 litran tölkkinä.

Kostianderin mukaan pientä tölkkiä ja keskiolutvahvuista versioita on kyselty asiakkaiden suunnalta paljonkin.

– Lapin vesi, kotimainen täysmallas, aidot humalat sekä perinteinen, lähes kahden kuukauden käymisprosessi antavat runsaasti makua myös matalammalla alkoholiprosentilla.

Tornion Panimon raikkaat juomat löytyvät kaupoista ja ravintoloista läpi Suomen. Panimon väkeä voi bongata alan messuilta tai tapahtumista kautta maan.

– Tervetuloa poikkeamaan myös paikan päällä täällä Tornion Panimolla. Myymme tuotteitamme omassa myymälässämme sekä järjestämme tilauksesta panimokierroksia ja olutmaistajaisia!

Oluessa on oltava kohdallaan kaikki osa-alueet, jotta laatu voidaan varmistaa. Tuoksu kertoo ammattilaiselle paljon.
Oluessa on oltava kohdallaan kaikki osa-alueet, jotta laatu voidaan varmistaa. Tuoksu kertoo ammattilaiselle paljon.


Infoboksi

Tornion Panimo

Panimonranta 3, 95400 Tornio

+358 400 419 902

kaj.kostiander@tornionpanimo.fi

www.tornionpanimo.fi


Myynti

+358 44 977 6716

tilaukset@tornionpanimo.fi


-