Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Pääkirjoitus

Kä­sit­tä­mä­tön kohu Sa­lo­lai­sen pu­heis­ta

Kokoomuksen konkaripoliitikko Pertti Salolainen sai viime viikonloppuna niskaansa kovan syytöksen juutalaisvastaisuudesta.

Kokoomuksen konkaripoliitikko Pertti Salolainen sai viime viikonloppuna niskaansa kovan syytöksen juutalaisvastaisuudesta. Syynä oli Salolaisen Ylen haastattelussa esittämä arvio, joka liittyi Yhdysvaltain rooliin Lähi-idän rauhan edistämisessä.

Salolaisen mukaan Yhdysvaltojen on vaikea ottaa neutraalimpaa kantaa Israelin ja Palestiinan konfliktissa, koska maassa on vaikutusvaltainen juutalaisväestö, ”jolla on sekä rahat että media käsissä”.

Salolaisen muotoilu ei ole hänen uransa onnistuneimmasta päästä. Yhdysvaltain juutalaistaustainen väestö on väestöosuuteensa nähden vahvassa asemassa, mutta eivät viestimet tai pankkimaailma sentään vain heidän käsissään ole.

Kaiken lisäksi Yhdysvalloissa on Israelin-politiikkaan vaikutusvaltaa muillakin kuin juutalaisilla. Ääntä juutalaisvaltion puolesta pitävät myös monet kristityt. Toisaalta Yhdysvaltain kaikki juutalaistaustaiset eivät ole järin Israel-myönteisiä.

Vaikka Salolainen kommentointi jätti toivomisen varaa, sitä seuranneessa reagoinnissa näyttivät kaikki pidäkkeet pettävän. Natsirikollisia jäljittävä Simon Wiesenthal -keskus piti suomalaisen näkemystä juutalaisvastaisena pötypuheena ja vaati Suomen hallitusta tuomitsemaan Salolaisen kommentin.

Keskustelun pohjanoteeraus oli kuitenkin Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtajan Gideon Bolotowskyn töräytys. Salolaisen pitäisi Bolotowskyn mukaan ”vaihtaa yöpöytälukemiseksi jotkin muut kirjat kuin Siionin viisaiden pöytäkirjat ja Mein Kampf, jossa juutalaisten maailmanherruus on kovasti esillä”.

Jos jonkun henkilön asemasta on syytä keskustella, se on enemmänkin Bolotowskyn rooli Suomen juutalaisten äänitorvena.