Karri Kivi her­kis­tyi suo­ma­lais­nuo­ru­kais­ten pe­li­roh­keu­des­ta – it­se­luot­ta­mus rat­kai­si MM-fi­naa­lin nuo­ril­le Lei­jo­nil­le

Suomen nuorten maailmanmestaruuteen 2014 valmentanut Karri Kivi ylisti Vancouverissa maailmanmestaruutta juhlivien suomalaisnuorukaisten rohkeaa peliä.

Karri Kivi valmensi Suomen nuorten maailmanmestaruuteen viisi vuotta sitten. Arkistokuva.
Karri Kivi valmensi Suomen nuorten maailmanmestaruuteen viisi vuotta sitten. Arkistokuva.
Kuva: LUDVIG THUNMAN

Neljän vuoden takaisen mestarijoukkueen valmentaja Karri Kivi kehui huolella tuoreet nuorten maailmanmestarit. Kivi ihasteli ennen muuta suomalaisnuorukaisten itseluottamusta ja pelirohkeutta loppiaisen finaalipelissä Yhdysvaltoja vastaan.

– Hyvä, kun ei ollut tippa linssissä, kun katsoin loppuottelua. Seurasin Suomen pelit alusta loppuun, ja Suomi oli selvästi paras joukkue, Kivi kehui.

– Mahtava turnaus ja ihan huikea joukkue. Aika makeeta oli sitä seurata.

Suomi passivoitui loppuottelussa toviksi, kun joukkue pääsi Jesse Ylösen ja Otto Latvalan maaleilla 2–0-johtoon. Yhdysvallat nousi vajaassa kolmessa minuutissa Latvalan maalista tasoihin ennen kuin Leijona-ryhmä ryhdistäytyi uudestaan.

Kivi tiivisti ratkaisun yhteen sanaan, kun Kaapo Kakko oli pelastanut maalillaan Suomen voiton puolitoista minuuttia ennen peliajan loppua.

– Itseluottamus, Kivi totesi joukkueiden eron empimättä.

– Eiväthän suomalaiset epäröineet tässä finaalissakaan missään vaiheessa. Aivan helvetin rohkeaa peliä. Kylmäverisiä jätkiä ja pelasivat tärkeimmät pelit aivan helkutin hyvin.

Kiven mielestä joukkue kasvoi hetkessä mestariksi, kun maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen torjui Kanadan rangaistuslaukauksen 2–1-voittoon päättyneessä puolivälierässä.

– Luukkonen pelasi ihan huikeasti koko kisat, mutta se oli koko turnauksen kulminaatiopiste. Se vahvisti koko joukkuetta. Se oli viimeinen niitti, eikä vyöryä pidättänyt sen jälkeen enää mikään, Kivi todisti.