Kärpät koki kovia Hel­sin­gis­sä – HIFK kat­kai­si ou­lu­lais­ten 11 ottelun voit­to­put­ken

Kärppien 11 pelin mittaiseksi venynyt voittoputki katkesi HIFK:n vieraana.

Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen avittaa Michal Kristofin pois jäältä. Slovakisentteri loukkaantui, kun hän vastaanotti Micke-Max Åstenin taklauksen huonossa tasapainossa.
Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen avittaa Michal Kristofin pois jäältä. Slovakisentteri loukkaantui, kun hän vastaanotti Micke-Max Åstenin taklauksen huonossa tasapainossa.
Kuva: Roni Rekomaa

Kärppien 11 pelin mittaiseksi venynyt voittoputki katkesi HIFK:n vieraana. Oululaiset jäivät ensimmäisen kerran tällä kaudella nollille, kun kotijoukkue voitti 2–0. Tappio oli Kärpille vasta kauden toinen varsinaisella peliajalla.

Kärpille voitto varsinaisella peliajalla olisi tiennyt Turun Palloseuran (kausi 1993–94) nimissä olevan Liigan voittoputkiennätyksen sivuamista. Oululaisten edellinen tappio oli tullut niin ikään HIFK:lle Helsingissä (17. lokakuuta jatkoajalla 4–3). Sen oululaiset olivat jo ehtineet kuittaamaan kotonaan 2–0-voitolla marraskuun alussa juuri ennen maaottelutaukoa. HIFK:lle kotipeli oli jo kolmas viiden päivän sisään, ja joukkueella oli tuoreena alla nöyryyttävä tappio Mikkelin Jukureille.

Nyt HIFK oli kuin uudesti syntynyt. Maalivahti Frans Tuohimaa oli nollapelillään illan hahmo. Voittomaalista vastasi kapteeni Jere Sallinen, Otto Paajanen sivalsi loppunumerot tyhjiin.

HIFK:n ja Kärppien peleissä tunnelmaa riittää yleensä huomattavasti keskimääräistä enemmän. Näissä väännöissä viihtyy parhaiten myös duunarilaitahyökkääjä Jari Sailio.

– Kyllähän tämä ympäristö aina sytyttää. Tykkään vääntää näissä fyysisissä pohjoinen vastaan etelä -peleissä, sanoi etelästä lähtöisin oleva Sailio.

Helsingin jäähallissa hän on vääntänyt punaisessakin paidassa, ja perjantain pelin voittomaalintekijä Sallinen on puolestaan Sailiolle tuttu mies Espoon-vuosilta.

– Bluesissa jauhettiin samassa kentässäkin.

Sailio löysi nopeasti syitä pitkän voittoputken katkeamiseen:

– Työmäärä ja intensiteetti jäivät puolitiehen. Ehkä yritimme vähän liikaakin. Se puri omaan nilkkaan, meni puskemiseksi, kaikkiaan 14. liigakauttaan ja kolmatta Kärpissä pelaava 33-vuotias Sailio tuumi.

Katso ottelukooste alta:

Ensimmäisellä 20-minuuttisella nähtiin vain läheltä piti -tilanteita puolin ja toisin. Kärppien Mika Pyörälällä oli paikka jo kahdeksan pelisekunnin jälkeen. HIFK:lla oli puolestaan muutamakin läpiajo. Maalivahtien, Kärppien Patrik Rybarin ja HIFK:n Tuohimaan, monien oivallisten torjuntojen ansiosta verkko ei heilunut.

Toinen erä alkoi ja päättyi Kärppien kannalta murheellisesti. Erän ainoa maali nähtiin jo 30 sekunnin kuluttua aloituskiekosta, kun Jere Sallisen ohjaus Ville Varakkaan siniviivakutiin yllätti Rybarin. Toisen erän viimeisellä minuutilla Kärppien Michal Kristof loukkaantui pahannäköisesti Micke-Max Åstenin laitataklauksessa. Tilanteesta ei kuitenkaan tuomittu rangaistusta.

– En nähnyt tilannetta, sanoi Kärppien päävalmentaja Mikko Manner.

Tappiota hän kommentoi tyynesti:

– Joka pelissä HIFK:ta vastaan on pienet marginaalit. Monta kertaa me olemme onnistuneet löytämään keinot, mutta nyt hyvä maalivahtipeli ja uhrautuva puolustaminen käänsivät maalin pelin kotijoukkueelle.

– Oulussa marraskuun alussa oli vastaavanlainen peli. Silloin numerot olivat samat, mutta meille. Nyt jäi meiltä viimeinen silaus puuttumaan, Manner mietti.

Kolmas erä oli erittäin rikkonainen. Molemmat pääsivät yrittämään ylivoimalla, Kärpät lopussa jopa kuudella neljää vastaan. Tuohimaa kuitenkin kesti, ja Paajanen sitten sammutti oululaisten viimeisetkin toivonrippeet 42 sekuntia ennen summeria.

Pitkästä aikaa nollille

Peli paketissa:

Ottelun ratkaisu:

Kärpät joutui maistamaan omaa lääkettään perjantaina Helsingissä. Oululaisjoukkue on tällä kaudella jättänyt vastustajan ilman maaleja kahdeksan kertaa, mutta nyt oli sen vuoro jäädä ilman tehtyä osumaa. HIFK puolusti kurinalaisesti, ja uransa ensimmäisen nollapelin kasvattajaseurassaan torjunut Frans Tuohimaa sai tarvittavaa onnea myös maaliraudoilta. Kärpät sai paikkansa tasoitukseen ylivoimapelissä, mutta se oli jälleen tuhnua.

Erikoista:

Kärpät oli jäänyt edellisen kerran nollille Liigan runkosarjassa yli vuosi sitten. SaiPa kaatoi pohjoisen pedot 1–0 Lappeenrannassa 22. syyskuuta 2018.

Erikoista 2:

HIFK tietää, miten Kärpät kaadetaan. Oululaisten kaksi edellistä tappiota ovat tulleet helsinkiläisseuralle. Otteluiden väliin mahtui 11 kolmeen pisteen voittoa.