Kärpät ja Zürich koh­taa­vat Rak­si­las­sa, CHL:n huip­pu­ot­te­lu ei kiin­nos­ta ylei­söä: ”Ih­me­tyt­tää, jos ihmiset eivät ymmärrä ase­tel­man ai­nut­laa­tui­suut­ta”

Kärpät vaihtaa kotimaan liigapelit tiistaina Mestarien liigaan, kun oululaiset kohtaavat sveitsiläisseura Zürich Lionsin CHL:n ratkaisevassa pudotuspeliottelussa. Kiekko putoaa jäähän Raksilassa kello 19.00.

Video: MTV

Kärpät vaihtaa kotimaan liigapelit tiistaina Mestarien liigaan, kun oululaiset kohtaavat sveitsiläisseura Zürich Lionsin CHL:n ratkaisevassa pudotuspeliottelussa. Kiekko putoaa jäähän Raksilassa kello 19.00.

Joukkueet pelasivat kaksiosaisen pudotuspelisarjan ensimmäisen ottelun pari viikkoa sitten Zürichissä. Maalit tasattiin lukemin 4-4, joten pelin henki illalla Raksilassa on harvinaisen selvä: voitolla jatkoon.

Mikäli varsinainen peliaika ei tuo ratkaisua, pelataan kymmenen minuutin jatkoaika neljällä neljää vastaan äkkikuolemaperiaatteella ja sen jälkeen tarvittaessa rangaistuslaukauskilpailu viidellä laukojalla. Niitä jatketaan, kunnes voittaja on selvillä.

Syksyn kovin joukkue Raksilassa

Zürich lensi maanantaina alkuiltapäivästä yksityiskoneella suoraan Ouluun. Kuusinkertainen Sveitsin mestari on Kärpille kova vastustaja, sillä joukkue on täynnä laatupelaajia.

Sveitsiläisten kokoonpanosta löytyy muun muassa Suomen kultajahdin Pyeongchangin olympialaisissa päättänyt kanadalaispuolustaja Maxim Noreau. NHL-kokemusta Zürichin pelaajilta löytyy yhteensä yli tuhannen pelin verran.

– Ratkaisuvoima on yksilötasolla kovempi kuin Liigassa. Lisäksi sveitsiläiset pelaajat ovat laadukkaita. Jos sveitsiläinen jääkiekkoilija ei pelaa NHL:ssä, hän pelaa Sveitsin liigassa, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner muistutti.

Oululainen kiekkoyleisö ei illan huippuottelua tunnu arvostavan. Lippupalvelun mukaan Raksilassa on illalla reilusti enemmän vapaita kuin varattuja penkkejä.

– Se on sääli. Kaksi huippujoukkuetta kuitenkin esiintyy näin kovan panoksen pelissä erittäin harvoin tässä vaiheessa kautta. Ihmetyttää, jos ihmiset eivät ymmärrä asetelman ainutlaatuisuutta, Manner harmittelee.

Kokoonpanossa ei muutoksia

Kärpät lähtee illan otteluun täysin samalla kokoonpanolla, jolla TPS kaatui lauantaina Liigan kärkikamppailussa. Hyökkääjä Sami Anttila tosin nousee 13. hyökkääjäksi. Maalilla jatkaa lauantaina voiton torjunut Veini Vehviläinen.

– Heittelen Samiakin sinne sekaan alusta saakka, Manner lupaa ylimääräiselle hyökkääjälle.

Raksilan tämän vuosikymmenen laadukkaimmat jääkiekkopelit on nähty nimenomaan Mestarien liigassa Kärppien ja ruotsalaisseura Frölundan välillä. Tämän illan peli noussee myös laadukkaaksi ja nopeatempoiseksi taisteluksi.

– Meidän puolustajiin tullaan varmasti todella nopeasti kiinni. Zürichin hyökkäyspelaaminen on nopeaa ja kääntöpeli riiston jälkeen vauhdikas. Meidän oikea sijoittuminen ja taustojen hallinta ovat todella tärkeässä roolissa illalla, Manner analysoi.

Kärppien hyökätessä sveitsiläiset puolustavat eteenpäin ja pyrkivät aktiivisesti Kärppien iholle. Kärpät pyrkii murtautumaan lyhyillä syötöillä vastustajan selustaan ja rakentamaan sitä kautta pitkiä hyökkäyspään pyörityksiä.

– Sillä saisi heiltä voimaa pois. Meidän täytyy olla hereillä koko ajan, eikä saa tulla oho-hetkiä, että nyt joku ajoikin vastaan. Liigassa saat joskus anteeksi ylivoimahyökkäykset, ja vaikka jonkin aloituskuvion läpimenon, mutta nyt niitä ei voi antaa.

Tapparalla tiukempaa

Suomalaisjoukkueista CHL:ssä pelaavat enää Kärpät ja Tappara. Tamperelaisten tilanne on huomattavasti oululaisempia tukalampi, sillä Tappara hävisi ensimmäisen pelin tshekkijoukkue Kometa Bronolle lukemin 1-5.

Illan ottelua varten Raksilassa on jouduttu työskentelemään hikihatussa. Kaukalon laitamainokset on vaihdettu kuten myös jäämainokset. Kaiken pitäisi olla kuitenkin kunnossa kello 19:00.

– Ehkä jää oli joistain kohdista hieman pehmoisempi, mutta ihan hyvältä se vaikutti, Manner päättää.

Kärppien kokoonpano illan ottelussa:

1.ketju

Ville Leskinen – Nicklas Lasu – Radek Koblizek

Atte Ohtamaa – Shaun Heshka

2.ketju

Mika Pyörälä – Rasmus Kupari – Aleksi Heponiemi

Teemu Kivihalme – Jani Hakanpää

3.ketju

Jasper Lindsten – Michal Kristof – Jasse Ikonen

Lasse Kukkonen – Mikko Niemelä

4.ketju

Jari Sailio – Miska Humaloja – Otto Karvinen

13.hyökkääjä Sami Anttila

7.puolustaja Aleksi Mäkelä

Maalilla Veini Vehviläinen, varalla Jussi Rynnäs