Oulun kaupunki: Oulu hakee kult­tuu­ri­joh­ta­jaa no­peal­la ai­ka­tau­lul­la

Pääkirjoitus: Net­ti­hui­jaus­ten tor­ju­mi­sek­si voi­tai­siin tehdä enemmän

Kärk­käi­sel­le sakkoja juu­ta­lais­kir­joi­tuk­sis­ta - katso ai­ka­ja­nal­ta Mag­neet­ti­me­dian kohut

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on tuominnut Juha Kärkkäisen sakkorangaistukseen Magneettimedian juutalaiskirjoitusten vuoksi.

Juha Kärkkäinen käräjäoikeudessa.
Juha Kärkkäinen käräjäoikeudessa.
Kuva: Liisa Lehto-Peippo

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on tuominnut Juha Matti Kärkkäisen sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeus on määrännyt, että Kärkkäisen pitää maksaa 90 päiväsakkoa, mikä merkitsee 540 euron suuruista summaa.

Rikostuomio johtuu Kärkkäisen Magneettimedia-lehdessä ja sen verkkosivuilla syksyllä 2012 ja keväällä 2013 julkaisemista juutalaiskirjoituksista.

Käräjäoikeuden mukaan kirjoitukset sisälsivät tietoja ja mielipiteitä, joissa selkeästi panetellaan tai solvataan juutalaisia.

”Kirjoituksia on pidettävä tyypillisenä ja vakavasti otettavana juutalaisvastaisena propagandana. Lausumat ovat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa niiden kohteena olevaa kansanryhmää kohtaan”, oikeus toteaa.

Ei journalistista tekstiä

Tuomioistuimen mukaan kirjoituksissa ei ollut minkäänlaista journalistista otetta, vaan Juha Kärkkäinen levitti yleisön keskuuteen ja yleisön saataville muiden kirjoittamia tekstejä joko sellaisenaan tai suomennettuna.

Käräjäoikeus määrää, että lainvastaiset kirjoitukset pitää poistaa ja hävittää. Sen mukaan J. Kärkkäinen Oy:n täytyy tehdä tämä.

Oikeus on määrännyt myös, että yhtiön täytyy maksaa 45 000 euron edestä yhteisösakkoa. Oikeuden mukaan myös J. Kärkkäinen Oy on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Molemmat osapuolet joutuvat maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa. J. Kärkkäinen Oy:n osalta oikeudenkäyntikuluja kertyi maksettavaksi noin 8 200 euroa.

Juha Kärkkäinen joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 15 200 euroa.

Magneettimedia on ilmaisjakelulehti, joka ilmestyy Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Lahden ympäristössä. Sen levikki on noin 360 000 kappaletta.

Juha Kärkkäinen on J. Kärkkäinen Oy:n pääomistaja, hallituksen jäsen ja Magneettimedia-lehden päätoimittaja.

Jutun alla oleva liikuteltava aikajana valottaa Magneettimedian ympärillä vuosien varrella olleet kohut.

Internet Explorerilla aikajana ei toimi kunnolla versiota 8 vanhemmilla selaimilla. Aikajana ei toimi välttämättä oikein myöskään kaikilla mobiililaitteilla.