Kari Heis­ka­nen kir­joit­ti ja ohjaa ko­me­dian Sta­li­nin su­loi­nen ruoska – "Vaaran vuo­sis­ta on kir­joi­tet­tu suo­ma­lais­ten nä­kö­kul­mas­ta varsin kat­ta­vas­ti, mutta ei juuri siitä, miten neu­vos­to­liit­to­lai­set kokivat ko­men­nuk­sen­sa en­ti­ses­sä vi­hol­lis­maas­sa"

Kaleva Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama uusi historiallinen näytelmä Stalinin suloinen ruoskaon tulossa ensi-iltaan Helsingin kaupunginteatterissa.

Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama uusi historiallinen näytelmä Stalinin suloinen ruoskaon tulossa ensi-iltaan Helsingin kaupunginteatterissa. Kyseessä on hirtehinen komedia diktaattorin luottomiehistä.

Kari Heiskanen käsikirjoitti ja ohjaa hirtehisen komedian Stalinin suloinen ruoska, joka jatkaa hänen historiallisten näytelmiensä sarjaa.
Kari Heiskanen käsikirjoitti ja ohjaa hirtehisen komedian Stalinin suloinen ruoska, joka jatkaa hänen historiallisten näytelmiensä sarjaa.
Kuva: Tapio Vanhatalo

Näytelmä kuvaa jatkosodan jälkeistä aikaa Neuvostoliiton näkökulmasta. Niin sanottuina vaaran vuosina 1944–1948 suomalaiset pelkäsivät neuvostoliittolaisten miehitystä.

– Aikakaudesta on kirjoitettu suomalaisten näkökulmasta varsin kattavasti, mutta ei juuri siitä, miten neuvostoliittolaiset kokivat komennuksensa entisessä vihollismaassa, Heiskanen sanoo.

Historiallista faktaa ja fiktiota sekoittavan näytelmän tapahtumat sijoittuvat Neuvostoliiton valvontakomission tiloihin Hotelli Torniin. Päähenkilö on Stalinin luotettu mies, komission johtaja, kenraalieversti Andrei Zdanov, joka kokee joutuneensa Stalinin epäsuosioon ja ottaa Helsingin komennuksen rangaistuksena.

Näytelmässä seikkailevat myös Mannerheim ja Urho Kekkonen.

– Suomen kertomus on muutakin kuin talvisota, Mannerheim, jatkosodan torjuntavoitto ja sotilaille äänen antava Tuntematon sotilas. Tarinaan kuuluu myös hävinneen maan nöyryytys välirauhansopimuksella, nöyryytykseen alistuminen ja maan uuden politiikan rakentaminen voittajan tyynnyttämiseksi, Heiskanen lisää.

Zdanovin roolissa nähdään Sixten Lundberg, Mannerheimina Joachim Wigelius ja Kekkosena Petja Lähde. Muissa rooleissa nähdään Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Merja Larivaara, Tuukka Leppänen, Jari Pehkonen, Pihla Pohjolainen ja Aino Seppo.

Stalinin suloinen ruoska jatkaa Heiskasen ohjaamien historiallisten näytelmien sarjaa. Sarjan näytelmiä yhdistää vieraan valtion sotkeutuminen maan itsenäisyyteen. Aiempia näytelmiä ovat olleet Juha VakkurinMannerheim ja saksalainen suudelma (2017) ja Heiskasen Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu(2018).

Stalinin suloinen ruoska saa ensi-iltansa 5. maaliskuuta Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.