Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kar­hun­kaa­to­lu­vil­la tehdään temp­pu­ja – valitus voi estää kar­hu­jah­din tänä syksynä

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan hallinto-oikeuteen tekemä valitus yhdeksästä kaatoluvasta voi estää koko karhun metsästyksen tänä syksynä. Valitus on taktikoitu temppu, jolla ei ole kannanhoidollista merkitystä. Se ainoastaan lisää turhaa vastakkainasettelua.

Syksyn metsästyskausi on alkamassa edellisvuosien tapaan elokuussa, mutta kitkerissä merkeissä. Perinteinen karhujahti saattaa jäädä suurelta osin tekemättä hallinto-oikeusvalitusten vuoksi.

Suomen riistakeskus myönsi kannanhoidolliseen karhunmetsästykseen 197 poikkeuslupaa tälle syksylle. Yleensä karhunkaatoluvitus on nostattanut keskustelua luonnonsuojelupiireissä, mutta nyt käytössä on järeämmät keinot.

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan piirijärjestöt ovat hakeneet muutosta riistakeskuksen päätöksiin. Se voi tarkoittaa, ettei metsästys ala ennen kuin valitus on käsitelty oikeusasteessa.

Seitsemän vuotta toiminut suurriistan suojeluun keskittynyt Tapiola teki valituksensa viime tipassa elokuussa, ja ajoitus vaikuttaa taitavalta taktikoinnilta.

Tapiola-yhdistys hakee muutosta ainoastaan muutamaan yksittäiseen lupapäätökseen Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Hämeessä.

Tapiolan mukaan yhdeksän lupaa on myönnetty maakunnissa sellaisille alueille, joissa karhuun on aiempina vuosina jo kohdistunut voimakas metsästyspaine.

Yhdistyksessä on huomattu, että muutamasta luvasta riittävän myöhään tehty valitus saattaa keskeyttää koko eläimen metsästyksen.

Sekin lienee yhdistyksen tiedossa, että hallinto-oikeuden käsittelyssä saattaa vierähtää aikaa, jolloin karhunmetsästyskausi olisi kokonaan ohi. Metsästäjät seuraavat huolestuneina, mihin valitusjumi mahdollisesti johtaa.

Ainakin Metsästäjäliitto on tiedottanut

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.