Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kä­rä­jä­oi­keus hylkäsi kuntien puu­kar­tel­li­kan­teet met­sä­yh­tiöi­tä vastaan

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt 32 kunnan kanteet metsäyhtiöitä vastaan niin sanotussa puun ostokartellijutussa.

Rokua, metsä, mäntymetsä, mänty
Rokua, metsä, mäntymetsä, mänty
Kuva: Anna Leinonen

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt 32 kunnan kanteet metsäyhtiöitä vastaan niin sanotussa puun ostokartellijutussa.

Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että puun myynti olisi vähentynyt, kauppoja jäänyt tekemättä tai kunnille olisi tullut vahinkoa Stora Enson, Metsäliiton ja UPM-Kymmenen kilpailunrajoituslain vastaisen menettelyn takia.

Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että yhtiöt tekivät kartelliyhteistyötä vuosina 1997-2004. Stora Enso ja Metsäliitto saivat sakkoja raakapuukartellista. UPM vapautui tuolloin sakoista, koska oli ilmoittanut kartellista Kilpailuvirastolle.

Kunnat peräsivät yhtiöiltä käräjillä noin kuuden miljoonan euron korvauksia, sillä ne katsoivat metsäyhtiöiden maksaneen raakapuusta alihintaa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi jääneen näyttämättä, että markkinaoikeuden päätöksessä todettu kilpailunrajoitus olisi aiheuttanut taloudellista vahinkoa kantajille.

Käräjäoikeus hylkäsi vahingonkorvauskanteet ja velvoitti kantajakunnat ja -kaupungit korvaamaan vastaajayhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Kunnat tuomittiin maksamaan omien yhteensä lähes 4,6 miljoonan euron suuruisten oikeudenkäyntikulujensa lisäksi yhteensä noin 6,2 miljoonaa euroa metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja.

Kullekin kunnalle tuli kahta kuntaa lukuun ottamatta maksettavaa metsäyhtiöiden kulujen osalta reilut 200 000 euroa.

Jutussa korvauksia ovat vaatineet myös Metsähallitus ja sadat yksityiset metsänomistajat. Toistaiseksi kaikki käsitellyt kanteet on hylätty käräjäoikeudessa.

Metsänomistajien kanteita nurin - lisää ratkaisuja tulossa loppuvuonna

Helsingin käräjäoikeus on tänä syksynä ratkaissut ja hylännyt yhteensä noin 290 metsänomistajan kanteet, kertoo oikeuden puheenjohtaja Pirjo Peura-Vasama.

- Yli puolenvälin siis mennään, Peura-Vasama sanoo STT:lle.

Niin sanottuun Suuri Savotta -ryhmään kuuluu kaikkiaan 486 yksityistä metsänomistajaa.

Käräjäoikeus ratkaisi ensimmäiset kahdeksan kannetta elokuussa. Metsänomistajat katsoivat, että yhtiöt maksoivat heille alihintaa raakapuusta vuosina 1997-2004. He vaativat yhtiöiltä yhteensä yli 11 miljoonan euron korvauksia.

Käräjäoikeus totesi, että kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä oli tapahtunut, mutta sen vaikutuksesta raakapuun hintaan ei käsitellyissä kanteissa ollut näyttöä. Oikeus hylkäsi kanteet ja lisäksi velvoitti kantajat korvaamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut täysimääräisinä.

Peura-Vasaman mukaan kaikki tähän mennessä annetut päätökset mukailevat kahdeksaa ensimmäistä ratkaisua.

- Kahdeksassa ensimmäisessä on kerrottu se ydinasia. Kaikissa on taustalla se, onko näytetty, onko aiheutettu vahinkoa. Kahdeksasta ensimmäisestä pystyy lukemaan, millä perusteella me olemme katsoneet jääneen näyttämättä, että olisi aiheutettu vahinkoa.

Peura-Vasama sanoo, että ratkaisuja annetaan viikoittain noin 50-60.

- Arvio on, että kaikki loput saattaisi olla marraskuun puolella annettu.

Myös Metsähallituksen haara kaatui käräjillä - parhaillaan hovissa

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden kesäkuussa myös Metsähallituksen vahingonkorvauskanteen. Metsähallitus vaati puukartellista yhteensä yli 159 miljoonan euron korvauksia Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä.

Käräjäoikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana. Osan korvausvaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina.

Oikeus määräsi Metsähallituksen maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut, jotka ovat yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Metsähallitus valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen, joka alkoi käsitellä juttua nyt lokakuussa. Käsittely kestää ensi tammikuun lopulle.