Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Kä­rä­jä­oi­keuk­sien toi­mi­paik­ko­jen määrä vähenee 21:llä - Kemin ja Yli­vies­kan kä­rä­jä­oi­keu­det lak­kau­te­taan

Kansliat suljetaan Kuusamosta ja Raahesta. Myös pohjoisen istuntopaikkoja lakkautetaan.

-

Käräjäoikeuksien toimipaikkojen määrä putoaa nykyisestä 57:stä 36:een. 

Pohjois-Suomessa käräjäoikeuspaikkakunniksi jäävät Kajaani, Oulu ja Rovaniemi, eli Kemin ja Ylivieskan käräjäoikeudet lakkautetaan. Uudistuksen seurauksena käräjäoikeus tai kanslia lakkaa kaikkiaan 12 paikkakunnalta. 

Lisäksi Kemiin ja Ylivieskaan jäävät erilliset kansliat. Istuntopaikkoja jää Kittilään, Ivaloon, Kuusamoon, Sodankylään ja Utsjoelle. Käräjäoikeuden kansliat lakkautetaan Sodankylästä, Raahesta ja Kuusamosta. Istuntopaikat lakkaavat Torniosta, Pudasjärveltä, Suomussalmelta ja Kemijärveltä. 

Muita käräjäoikeuspaikkakuntia ovat jatkossa Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Pori, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Erillisiä kanslioita jää Kemin ja Ylivieskan lisäksi Kokkolaan ja Hyvinkäälle. Istuntopaikkoja taas jää 12 paikkakunnalle, joita ovat Inari (Ivalo), Kauhava, Kittilä, Kuusamo, Nurmes, Porvoo, Raasepori, Rauma, Salo, Savonlinna, Sodankylä ja Utsjoki.

Nykyisistä istuntopaikoista lakkautetaan 14, joita ovat Alajärvi, Alavus, Kauhajoki, Kemijärvi, Kemiönsaari, Kirkkonummi, Kristiinankaupunki, Kuhmo, Pieksämäki, Pietarsaari, Pudasjärvi, Suomussalmi, Tornio ja Uusikaupunki.

Vuoden 2019 alusta muodostettavien yhteensä 20 käräjäoikeuden tuomiopiirit ja kanslia- ja istuntopaikkakunnat vahvistettiin 19. joulukuuta. Muutos tulee voimaan vuonna 2019.