Kap­tee­ni ja her­ras­mies

Vaikeat selkävammat muokkasivat Tommi Paakkolanvaaran arvomaailman uuteen uskoon.

-
Kuva: Lehtikuva

Suomenlahti Mitä yhteistä on Ville Peltosella, Mikael Granlundilla, Sami Kapasella ja Tommi Paakkolanvaaralla?

Kyllä, he kaikki ovat hyökkääjiä. Mutta yhtä lailla nelikkoa yhdistävä tekijä on se, että jokainen heistä on valittu uransa varrella SM-liigan vuoden herrasmiespelaajaksi.

Paakkolanvaaran kohdalle kunnia osui kärppäkaudella 2006–2007. Valinta oli itsestäänselvyys, sillä oulunsalolaiselle tuomittiin koko kauden aikana vain yksi vaivainen kahden minuutin rangaistus. Sekin tuli pudotuspeliottelussa Espoon Bluesia vastaan, kun mies ampui kiekon katsomoon ja joutui jäähyaitioon pelin viivyttämisestä.

”Muistan tilanteen yhä enemmän kuin selvästi. Se painui syvälle mieleni syövereihin, koska tuon turhempaa jäähyä ei voi juuri ottaa. Olisin toivonut, että kauden ainoa kakkonen olisi tullut mieluummin vaikkapa väkivaltaisuudesta tai ryntäämisestä”, ex-kärppä kelaa yli viisi vuotta vanhaa tilannetta.

Paakkolanvaaraa voidaan muutenkin pitää kaukaloiden todellisena herrasmiehenä, sillä keskushyökkääjän yhden kauden ”jäähyennätys” on 20 rangaistusminuuttia. Koko SM-liigauransa (464 ottelua) aikana mies on kuluttanut kolkkoa jäähypenkkiä ainoastaan 78 minuutin ajan.

Ensimmäisen Pelicans-kauden (2009–2010) jälkeen Paakkolanvaaran jäähysarakkeeseen kirjattiin pyöreä nolla, mutta silloin hän pelasi vain 32 ottelua.

”Olen yrittänyt aina pelata kovaa, mutta sääntöjen puitteissa. Kiinnitän huomiota siihen, että en ota turhia koukkaamis- ja kampitusjäähyjä. Se näkyy varmasti omalta osaltaan myös tilastoissani”, Paakkolanvaara miettii.

Kempeleen Kiekko-Ketuissa kiekko-oppinsa ammentaneen Paakkolanvaaran elämä pysähtyi joulukuussa 2009.

Jo viimeisten kärppävuosien aikana vihoitellut selkä meni yhtäkkiä niin huonoon kuntoon, että jääkiekon pelaaminen oli mahdotonta. Myös miehen arkielämä muuttui kertarysäyksellä painajaiseksi, sillä pelkästään sukkien laittaminen ja autosta nouseminen aiheuttivat ylitsepääsemättömän suuria vaikeuksia.

”Olihan se melkoinen helvetti. Onneksi tukenani olivat ystävät, läheiset ja ymmärtävä joukkue. He auttoivat jaksamaan.”

Paakkolanvaaran selässä todettiin välilevyn pullistuma, rasitusmurtuman esiaste ja paljon muita pienempiä vikoja.

Sentteri kuntoutti selkäänsä aluksi puolentoista kuukauden ajan Pelicansin lääkäreiden ohjeiden mukaan ja yritti palata kaukaloon.

Paluu jäi muutaman ottelun mittaiseksi, ja sen jälkeen miehen selkä oli entistäkin huonommassa jamassa.

”Ei auttanut muu kuin todeta, että kauteni on paketissa.”

Edessä oli pitkä ja puuduttava kuntoutusjakso.

Paakkolanvaaraan onneksi joukkuekaverit Jan Latvala ja Jari Kauppila osasivat suositella lahtelaisen kiropraktikon Markku Turpeisen palveluita.

Turpeinen naksautteli Paakkolanvaaran selän nikamia kolmen kuukauden ajan kolme kertaa viikossa. Kiekkoilijan olotila ja arkielämän askareet helpottuivat päivä päivältä, mutta mieli teki yhä tepposiaan.

”Usean kerran mietin, että onko urani lopullisesti ohi.”

Kuntoutumisen edistyessä mieliala koheni. Sisukas taistelija päätti selättää vaikeudet.

”Selkäni on nyt täysin kunnossa, eikä se ole häirinnyt minua millään tavalla pariin vuoteen. Käyn yhä viikoittain Markun luona ja lisäksi teen 5–6 kertaa viikossa fysiikkavalmentajamme Juha Nakarin minulle suunnittelemia jumppaohjelmia.”

”On totta, että vastoinkäymiset kasvattavat. Opin arvostamaan terveyttä ja kiekon ulkopuolista elämää aivan eri tavalla. En keskity enää turhanpäiväisiin asioihin, vaan osaan ajatella isoa kuvaa”, Paakkolanvaara sanoo. 

Paakkolanvaara nauttii suurta arvostusta Lahdessa. Pelicans-pelaajat äänestivät elokuun lopussa keskushyökkääjän joukkueen alkavan kauden kapteeniksi.

”Olin otettu ja yllättynyt valinnasta.”

”Onneksi olen saanut seurata urani aikana läheltä loistavien kapteenien toimintaa. Yritän hoitaa ruutuni yhtä hyvin kuin kärppävuosieni kapteenit Sakari Palsola, Lasse Kukkonen, Jari Viuhkola ja Ilkka Mikkola”, Paakkolanvaara lupaa.

Pelicansin päävalmentaja Kai Suikkanen on varma, että Paakkolanvaara onnistuu tehtävässään.

”En olisi voinut toivoa parempaa kapteenia. Tommi on kaikin puolin järkevä ja esimerkillinen johtaja.”

”Kapteeniston tehtävä on toimia väliportaana pelaajien ja valmennuksen välillä. Tommilla on hommaan juuri tarvittavaa pelisilmään, koska hän tietää, ettei minulle tarvitse tulla raportoimaan aivan jokaisesta risauksesta, mitä kopissa tapahtuu”, Suikkanen alleviivaa.

Suikkasen suorasukaisen tyylin tuntien vastaavaa suodattavaa pelisilmää tarvitaan kauden aikana myös toiseen suuntaan.