Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kan­san­me­teo­ro­lo­git näyt­tä­vät sar­ven­sa

SäänennustuksenSuomenmestari vuodelta 2006, oulaistelainen Aarne Juhonsalo ennustaa lämmintä kesää.

Sääennustuksen Suomenmestari vuodelta 2006, Aarne Juhonsalo lupaa helteisen heinäkuun.
Sääennustuksen Suomenmestari vuodelta 2006, Aarne Juhonsalo lupaa helteisen heinäkuun.
Kuva: Eljas Sallmén/Arkisto

Säänennustuksen Suomenmestari vuodelta 2006, oulaistelainen Aarne Juhonsalo ennustaa lämmintä kesää.

"Jo alkukesä on lämmin, juhannuksen alla on pieni kuiva kausi, mutta muuten satelee sopivasti. Heinäkuussa mennään yli 30 asteen hellelukemiin."

Juhonsalo on seurannut päivittäistä säätä vuosikymmenien ajan, mutta ei perusta ennustuksiaan pelkästään sen varaan.

"Enhän minä kerro, mihin ennustukseni perustuvat. Minulla on omat ajatukseni kansanmiehen kyvyistä ja tavoista ennustaa tulevia säitä. En halua katkaista perinnettä, mutta otan tämän huumorilla."

Luotettavuuden hän jättää lukijan arvioitavaksi. "Ruukissa on onnistuttu paremmin sään ennustamisessa kuin taloustieteilijät ovat onnistuneet lamaennusteissaan."

Siikajoen sääprofeettaTauno Junttila ennakoi alkavasta kesästä hyvää ja poutaista. Varsinainen poutakausi alkaa hänen mukaansa juhannuksen jälkeen. Toukokuun puolivälissä tulee jo yksi äkkilämmin kausi, jonka jälkeen ilma viilenee ja vesisateita riittää.

"Juhannuksen jälkeen on yhtä poutaa. Kun on poutaa, tietää se myös ukkosta, mutta ukkosia ei voi ennustaa", sanoo Junttila ja kertoo ennustuksensa perustuvan almanakkaan ja kuun syntymiseen.

"Katson almanakkaa aina puoli vuotta taaksepäin vastaavaan kuukauteen, koska minulla vuosi alkaa heinäkuussa. Kuun syntyminen on sääennustuksessa se tärkein osa."

Tekemiensä sääennusteiden Junttila veistelee olevan aina oikeita ja luotettavia. Ilmat vain saattavat joskus ruveta enemmän tai vähemmän reistailemaan.

"Vuosi sitten voitin Suomen mestaruuden, joten ei tässä siinä mielessä ihan pimeitä ukkoja olla", Tauno Junttila perustelee ennustuksensa luotettavuutta.

Hyrynsalmelainen poroprofeetta Ari Junttila sanoo, että kesäloma kannattaa pitää heinäkuussa. "Silloin riittää lämmintä ja paistetta."

Alkukesä on kylmänpuoleinen ja kolea, juhannus lämmin, mutta sitten tulee matalapainetta mereltä. Hienon heinäkuun jälkeen elokuu on vaihtelevaa säätä. "Alkukuu on lämmin, sitten satelee pari viikkoa ja loppukuu on korkeapainetta. Tulee hyvät puintisäät", Ari Junttila sanoo.

"Marjasadosta tulee hyvä ja lakkoja eli hilloja saadaan tänä kesänä avosoilta", poroprofeetta lupaa.

Ennuste perustuu poron lapaluuhun. Ilmat luetaan luun pintaväreilystä kuutamoyönä.

"Ennustus on täysin luotettava", Junttila sanoo kymmenien vuosien ennustuskokemuksella.

Kuhmon lammaslehtori Kerttu Hirvonen ei uskalla ennustaa enää ukkosia, sillä ukonilmat ovat vainonneet häntä ja ihmiset jo moittivat pahojen ilmojen manaamisesta.

"Ensi kesä on parempi kuin viime kesä", lammaslehtori vakuuttaa.

"Kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat lämpimiä, viikko ennen juhannusta sataa ja on viileää, mutta toisena juhannuspäivänä lämpenee."

Lammaslehtorin kesäsää aaltoilee, on helteitä ja viikon välein hallaa. Elokuu on lämmin kesäkuukausi, paitsi puolenkuun maissa on viileää ja myrskyjä. Syyskuussa myrskyää rajummin.

Lammaslehtori lukee säätä useista merkeistä pitkin vuotta. Tärkeä ilmaisin on jakoaika kekristä Marttiin.

"Älä ota tätä vakavasti", Kerttu Hirvonen lopettaa ennusteensa.

Kempeleläinen Jorma Ala-Simonen voitti viime talven sääennustuksen SM-kisan. Muista sääprofeetoista poiketen hän ennustaa ensi kesäksi kurjempaa säätä kuin viime kesänä. Sateita tulee enemmän kuin viime kesänä ja kylmää on.

"10. päivä kesäkuuta tulee takatalvi ja lumi sataa maahan", Ala-Simonen toteaa. Aurinkoisempaa on ainoastaan Päätalo-päivien aikaan heinäkuun alussa ja lisäksi heinäkuun lopulla. Myös elokuun alussa on vähän poutaa.

"Marjoja ei tule, sillä pakkanen vie kukat. Ihan vasta Kuusamossa ukkonen löi kun jäät olivat vielä järvessä. Tämä tarkoittaa kylmää kesää. "

Ala-Simonen ennusti säätä ensi kertaa julkisesti yli 20 vuotta sitten. Opit ovat tulleet vaarilta.

"Nämä ennustukseni ovat aina sellaisia, että ne kannattaa ottaa huumorimielellä", Ala-Simonen sanailee.