Rakentaminen: Oulun kes­kus­taan nousee lä­hi­vuo­si­na uusia, aiempaa kor­keam­pia ker­ros­ta­lo­ja Hal­li­tus­ka­dul­le ja Hei­nä­pää­hän

Kevään ylioppilastulokset: Katso listoja Oulun ja muun Poh­jois-Poh­jan­maan uusista yli­op­pi­lais­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Kan­san­edus­ta­jat hä­ti­köi­vät myyn­ti­ra­joi­tus­aloit­teel­la

Eduskunnassa on kerätty yli sadan kansanedustajan allekirjoittama aloite, jolla halutaan rajoittaa Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolisten ihmisten ja yritysten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöomaisuutta Suomesta.

Eduskunnassa on kerätty yli sadan kansanedustajan allekirjoittama aloite, jolla halutaan rajoittaa Euroopan talousalueen (Eta)  ulkopuolisten ihmisten ja yritysten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöomaisuutta Suomesta.

Eta käsittää nykyisten EU-maiden lisäksi Norjan, Islannin ja  Liechtensteinin – mutta ei esimerkiksi Venäjää, joka on aloitteen pääkohde. Aihe pompahtaa esille tuon tuosta. Kaakkois-Suomessa on vaadittu koko 2000-luvun ajan venäläisten maan ja kiinteistöjen osto-oikeuden rajoittamista.

Eduskunta-aloitteen alullepanija on Kymen vaalipiirin kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen (sd.), jolle aihe on tuttu. Kymäläinen keräsi kansalaisadressia venäläiskauppoja vastaan jo seitsemisen vuotta sitten ollessaan ruokolahtelainen kunnanvaltuutettu. Kansanedustajana hän näyttää jatkavan samalla toimintamallilla, mutta leka on entistä järeämpi. Kansanedustajien laatima lakialoite on melko voimakas valtiopäivätoimenpide.

Leka osuu osittain nyt harhaan.

Venäläisten kiinteistö- ja maakauppoja ei kannata rajoittaa, vaikka vastavuoroisuus puuttuukin. Kymäläisen puoluetoveri, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on oikeassa sanoessaan (Kaleva 13.1.) , että rajoitukset toimivat päinvastoin kuin arvellaan.

Suomen ja EU:n voi olla entistä hankalampi neuvotella maakaupparajoitusten purkua Venäjällä, mikäli Suomi kiristää linjaansa.

Eivätkä kaupan esteet ole reiluja suomalaisille myyjillekään. Myyntirajoitukset kaventavat omistajan oikeuksia myydä omaisuuttaan kenelle haluaa ja silloin kuin parhaaksi katsoo. Tavallaan rajoituksella kajotaan omaisuudensuojaan, joka on turvattu perustuslailla.