Luonto: Uhan­alai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­te­yri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kan­sa­lais­aloi­te vaatii sähkön siir­to­hin­to­jen hil­lit­se­mis­tä – al­le­kir­joit­ta­nei­ta yli 20 000

Omakotitaloliitto haluaa sähkön siirtohinnat kuriin. Arkistokuva.
Omakotitaloliitto haluaa sähkön siirtohinnat kuriin. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Suomen Omakotiliitto on tehnyt kansalaisaloitteen kovista sähkönsiirtohinnoista. Aloite on kerännyt viikon aikana 20 000 allekirjoitusta.

Omakotiliiton tiedotteessa todetaan, että korkeat siirtomaksut ovat kurittaneet suomalaisia vuodesta 2013 lähtien, jolloin tuli voimaan sähkömarkkinalain uudistus.

– Sähkömarkkinalain uudistuksen myötä siirtoyhtiöillä on kannuste investoida sähköverkkoihin kustannustehottomasti ja veloittaa jättimäisiä voittoja kansalaisilta. Kansalaisella ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa tai vaihtaa jakeluverkkoyhtiötään, tiedotteessa todetaan.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan muutamaan lakia niin, että yhtiöiden voitot pidetään kohtuullisina ja ne velvoitetaan tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja.

– Esimerkiksi vuonna 2018 yhtiöt olivat oikeutettuja perimään yhteensä 852 miljoonaa euroa tuottoa investoinneistaan. Jos laskentamenetelmä muutettaisiin vastaamaan vakiintunutta eurooppalaista tapaa, tuotto olisi ollut 480 miljoonaa euroa pienempi, Omakotiliiton tiedotteessa kirjoitetaan.

Kansalaisaloitteen läpimenoon tarvitaan 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn.