Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Teollisuus: Tältä näyttää maail­man suurin kahden puu­la­jin kui­vaus­ko­ne

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kan­sain­vä­li­syyt­tä ete­läs­tä ja idästä

"Not too bad", Elena Toppino huikkaa pari kilometriä ennen kympin lenkkinsä maalia.

"Not too bad", Elena Toppino huikkaa pari kilometriä ennen kympin lenkkinsä maalia.

Maalissa italialainen pyörtää puheensa: juoksu oli tuskaa ja kärsimystä.

"Sellaista se on, kun ei ole harjoitellut kunnolla", hän sanoo.

Toppino ei tullut Firenzestä Ouluun saakka vain kärsimään. Firenzen maratonin johtajana toimiva Toppino oli tutustumassa tulevaan yhteistyökumppaniinsa. Matkakaverina hänellä oli maratonin vuonna 1984 pystyyn polkaissut Silviano Alisi.

"Suunnitelmissa on juoksijavaihtoa ja toivottavasti löydämme myös yhteisiä sponsoreita tapahtumillemme", hän sanoo.

Firenzen maratonilla on vuosittain noin 8 000 juoksijaa. Se on osallistujamäärältään Italian toiseksi suurin -- ja ainakin toistaiseksi kansainvälisempi kuin Terwamaraton. "Juoksijoita on Saksasta, Ranskasta, Yhdysvalloista, Japanista... ja viimeksi oli noin 20 juoksijaa Suomesta, enimmäkseen täältä Oulusta. Oululaisille yhteistyö antaa mahtavan ikkunan maailmalle. Meidän kauttamme tieto leviää aika laajalle", Toppino ja Alisi sanovat.

Mutta mikä ihme saisi juoksijat Italiasta ja muualta Keski-Euroopasta suunnistamaan kohti Oulua ja Terwamaratonia? Firenzeläisillä on heittää parikin hyvää syytä. "Toukokuussa Italian maratonkausi on jo ohi", Toppino sanoo.

"Eihän tässä ole kyse vain juoksemisesta. Kun tämän yhdistää matkailubisnekseen, niin hyvää tulee. Oulu on sopivasti puolivälissä Helsinkiä ja Lappia", Alisi lisää ja lupaa viedä kotiin mennessään mukavat terveiset Terwamaratonilta..

Terwamaratonilla on yhteistyökuvioita myös itärajan taakse Pietariin ja Valkeat Yöt -maratonille. Yhteistyön nimissä Pietarista oli eri matkoilla mukana 38 juoksijaa.

"Kaikki toimii ja homma näyttää hyvältä ja reitti oli erinomainen", Valkeat Yöt -maratonin johtaja Mihail Kochetkov sanoo ja yrittää yrittämällä keksiä jotakin kritisoitavaa. "Niin... Minun mielestäni maratonin pitäisi olla kaupungin keskustassa ihmisten keskellä. Mutta toisaalta täällä on mainiot saunat ja pukeutumistilat -- ja upea luonto", hän pyörittelee.

Pietarilaisten vierailu oli ensimmäinen askel nelivuotisessa yhteistyössä. Kochetkovin mukaan rajoja yhteistyön laajentumiselle ei ole. "Välimatkakaan ei ole este. 12 tuntia bussissa menee kevyesti."