Kan­sain­vä­li­nen In­terG­reat-oh­jel­ma val­jas­taa pi­ha­lei­kit ko­tout­ta­vak­si toi­min­nak­si – "Ne aut­ta­vat huo­maa­maan, että meillä on paljon yh­teis­tä, vaikka aluksi ei siltä tun­tui­si"

InterGreat-ohjelma toi Ouluun kuusi nuorta projektijohtajaa, jotka järjestävät turvapaikanhakijoille kotouttavaa toimintaa. Pihapelit kotouttavat maahanmuuttajia

Anastasia Turean limboaa Tuiran uimarannalla. Claudia Gonzàles (vas.) ja Gauhar Nukizhanova pitelevät narua. Tausalla katselevat Léonard Hémion, Deniz Bashash ja Carolina Azevedo. He työskentelevät hankkeessa, jonka tarkoitus on kotouttaa maahanmuuttajien tuttujen pelien ja yhdessä tekemisen avulla. InterGreat-ryhmä osallistui lauantaina järjestettyyn Titta på Tuira -tapahtumaan.
Anastasia Turean limboaa Tuiran uimarannalla. Claudia Gonzàles (vas.) ja Gauhar Nukizhanova pitelevät narua. Tausalla katselevat Léonard Hémion, Deniz Bashash ja Carolina Azevedo. He työskentelevät hankkeessa, jonka tarkoitus on kotouttaa maahanmuuttajien tuttujen pelien ja yhdessä tekemisen avulla.
Anastasia Turean limboaa Tuiran uimarannalla. Claudia Gonzàles (vas.) ja Gauhar Nukizhanova pitelevät narua. Tausalla katselevat Léonard Hémion, Deniz Bashash ja Carolina Azevedo. He työskentelevät hankkeessa, jonka tarkoitus on kotouttaa maahanmuuttajien tuttujen pelien ja yhdessä tekemisen avulla.
Kuva: Pekka Peura

InterGreat-ohjelma toi Ouluun kuusi nuorta projektijohtajaa, jotka järjestävät turvapaikanhakijoille kotouttavaa toimintaa. Toiminta pohjaa tuttujen pelien yhdistävään voimaan.

Laatikosta pilkottaa palloja, frisbeitä ja huiveja. Hetken kuluttua yhteen sidotut huivit muuntautuvat limborimaksi. Tuttuun pihaleikkiin olisi helppo liittyä, vaikka ei olisi yhteistä kieltä muiden pelaajien kanssa.

InterGreat-ohjelma perustuu ajatukseen leikkien ja pelien yhdistävästä voimasta. Vapaaehtoisjärjestö AIESECin, jalkapalloseura Herculeksen ja maahanmuuttoviraston yhteinen ohjelma tuo kuudeksi viikoksi Ouluun kuusi nuorta projektijohtajaa, jotka suunnittelevat ja järjestävät turvapaikanhakijoille toimintaa.

– Ihmiset eri puolilla maailmaa ovat kasvaneet yllättävän samanlaisten pihapelien parissa. Ne auttavat huomaamaan, että meillä on paljon yhteistä, vaikka aluksi ei siltä tuntuisi, sanoo Deniz Bashash.

Bashash on kotoisin Kanadasta, ja hän kuvaa kotimaataan hyvin monikulttuuriseksi. Oma kasvuympäristö saanut hänet innostumaan kotouttamiseen liittyvistä töistä.

– Toivoisin oppivani täällä ymmärtämään maahanmuuttajien kokemusta aiempaa paremmin. Sitä, miltä tuntuu olla täysin uudessa paikassa osaamatta kieltä.

Kaikkien Suomeen saapuneiden projektijohtajien juuret ovat eri maissa. He opiskelevat korkeakouluissa eri aloja, mutta heitä yhdistävät kiinnostus vapaaehtoistyöhön ja muihin kulttuureihin.

Ryhmä käynnistää toiminnan Heikinharjun vastaanottokeskuksessa ensi viikon tiistaina. He järjestävät ohjelmaa kaksi kertaa viikossa elokuun toiselle viikolle asti ja toivovat mukaan myös lähialueiden asukkaita.

Projektijohtajat järjestävät Heikinharjun ohjelman tiiviissä yhteistyössä jalkapalloseura Herculeksen Lähirähinä-hankkeen kanssa. Lähirähinä-koordinaattori Timo Perälän mukaan kaikkein vaikeinta on houkutella alueen asukkaita tapahtumiin. Hän kuitenkin uskoo, että tuiralaiset innostuvat asiasta herkemmin kuin muiden kaupunginosien asukkaat.

– Tuira on erityislaatuinen alue vahvan yhteisöllisyytensä takia. Täällä on paljon nuoria ihmisiä ja sellainen boheemi, rento tunnelma, Perälä sanoo.

Heinäkuussa Heikinharjuun saadaan vierailulle ainakin paikallinen lentopallo- sekä koripalloseura. Perälä toivoo, että kotouttavaa urheilu- ja pelitoimintaa voitaisiin jatkaa alueella myös syksyllä.

InterGreat-ryhmäläiset lensivät Suomeen viikko sitten, osa hyvinkin kaukaa. Heidän kotimaitaan ovat Kanada, Meksiko, Portugali, Kazakstan, Ranska ja Makedonia.

Tieto vapaaehtoistyöstä Oulussa löytyi AIESECin oman portaalin kautta. Kazakstanilaisen Gauhar Nukizhanovan tänne houkutti kiinnostus suomalaista koulutusjärjestelmää kohtaan.

– Työskentelen opettajana, joten voin ammentaa tästä kokemuksesta myös työssäni lasten kanssa, Nukizhanova sanoo.

Meksikolainen Claudia Gonzàles puolestaan toivoo, että voisi auttamisen lisäksi hälventää niitä ennakkoluuloja, joita hänen maataan kohtaan on.

– Haluan omalla esimerkilläni murtaa esimerkiksi rikollisuuteen liittyviä vahingollisia stereotypioita, jotka yhdistetään meksikolaisiin.

Ryhmäläisten pihapelivehkeet pääsivät tositoimiin ensimmäistä kertaa Tuiran uimarannalla eilen lauantaina. He pyrkivät houkuttelemaan Titta på Tuira -korttelijuhlan osallistujia mukaan leikkeihin.

Pelit ovat samoja, joita kokeillaan yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa ensi viikolla. Sääntöjä ei todennäköisesti tarvitse silloinkaan kerrata.