Kän­nyk­kään puhuvan ja hu­ma­lai­sen kuskin reak­tio­ky­ky­jä ver­tail­tiin – po­lii­si­kin yl­lät­tyi

Poliisihallitus on painottanut tänä vuonna poliisilaitoksille, että poliisipartioiden tulisi puuttua hanakasti autoilijoiden matkapuhelimien käyttöön.

Poliisi ratsaa liikennettä.
Poliisi ratsaa liikennettä.
Kuva: Jukka Leinonen

Poliisihallitus on painottanut tänä vuonna poliisilaitoksille, että poliisipartioiden tulisi puuttua hanakasti autoilijoiden matkapuhelimien käyttöön.

Poliisitarkastaja Pasi Kemppainen poliisihallituksesta sanoo tutkimusnäyttöön viitaten, että puhelimen käyttö hidastaa reagointikykyä enemmän kuin lievä päihtymys.

Brittiläinen vakuutusyhtiö Direct Line Insurance teki vuonna 2002 selvityksen, jonka mukaan matkapuhelimen käyttö hidasti reagointikykyä enemmän kuin 0,8 promillen humalatila.

Britanniassa rattijuopumuksen raja on 0,8 promillea. Suomessa ja useimmissa muissa Euroopan maissa raja on 0,5 promillea.

Tutkimuksessa selvitettiin sitä, kuinka kauan auto ehtii liikkua ennen kuin kuljettaja reagoi edessä olevaan hidasteeseen. Autolla oli vauhtia 70 mailia, eli noin 113 kilometriä tunnissa.

Tutkimuksen mukaan:

– Auto liikkui 31 metriä ennen ensimmäistä reaktiota kuljettajalla, joka oli selvin päin eikä käyttänyt ajon aikana matkapuhelinta.

– Auto liikkui 35 metriä ennen kuljettajan reaktiota, kun kuljettaja ajoi 0,8 promillen humalassa.

– Auto liikkui 39 metriä ennen kuljettajan reaktiota, kun kuljettaja puhui samalla puhelua hands free -kuulokkeella.

– Auto liikkui 45 metriä ennen kuljettajan reaktiota, kun kuljettaja piti puhelinta kädessään ajon aikana.

Kemppainen sanoo, että tulos oli yllättävä.

– Yllättävä siinä mielessä, että kognitiivinen kuormitus vie niin paljon huomiota. Kun reaktioaika pitenee, törmäysnopeudet ovat korkeampia.

– Jos kuljettaja ajelee alkoholin vaikutuksen alaisena, päässä saattaa pyöriä ajatus kiinni jäämisen riskistä, että ajetaanpa tarkasti, kun ollaan maistissa.