Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ka­na­da­lais­yh­tiö haluaa tietää lisää suo­ma­lai­sen pik­ku­kun­nan ai­nut­laa­tui­ses­ta skan­dium-esiin­ty­mäs­tä

Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajamailla oleva arvokas skandium-esiintymä kiinnostaa nyt kanadalaisyhtiötä.

Rautalammin vt. kunnanjohtajan Merja Koivula-Laukan mukaan kunta on viime vuodet halunnut kehittää luontomatkailua.
Rautalammin vt. kunnanjohtajan Merja Koivula-Laukan mukaan kunta on viime vuodet halunnut kehittää luontomatkailua.
Kuva: Petteri Kivimäki

Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajamailla oleva arvokas skandium-esiintymä kiinnostaa nyt kanadalaisyhtiötä. Kyse on tähän mennessä rikkaimmasta Euroopasta löydetystä skandium-esiintymästä.

Geologian tutkimuslaitos (GTK) löysi Rautalammin Kiviniemestä vajaat kymmenen vuotta sitten skandiumia, joka luetaan harvinaisiin maametalleihin. Alkuaineen markkinoita hallitsee Kiina.

Kanadalainen Scandium International Mining -yhtiö pohjustaa GTK:n tekemän työn pohjalta uusia malminetsintöjä Rautalammilla. Se sai kesällä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta alueelle määräaikaisen varauksen, eli yhtiöllä on etuoikeus valmistella malminetsintää. Etsintä tarvitsee oman lupansa.

Scandium International Miningin toimitusjohtaja George Putnam kertoo Lännen Medialle sähköpostitse, että mahdolliseen kaivokseen liittyviä suunnitelmia on liian varhaista arvioida, koska projekti on aivan alkuvaiheessa.

Noin 3 300 asukkaan Rautalammin kunta seuraa tilannetta avoimesti ja kriittisesti, kertoo vt. kunnanjohtaja Merja Koivula-Laukka. Kunta on viime vuosina kehittänyt paljon luontomatkailua.

GTK:n mukaan esiintymän arvo lienee miljardeja. Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtajan Pekka Suomelan mukaan taloudellista arvoa on aivan liian aikaista arvioida, koska esiintymää ja sen mahdollista hyödyntämistapaa ei vielä tunneta tarkkaan.