Ka­na­da­lais­toi­mit­ta­ja kehuu Ahoa ja Lai­net­ta, hypetys tuo myös vastuun

Leijonien nuorisotähdet Patrik Laine ja Sebastian Aho ovat valmiita NHL:ään. Laineeseen kohdistuu valtavia odotuksia, jotka hänen on osattava käsitellä oikein.

Odotukset ovat kovat NHL:ään siirtyneiden Patrik Laineen ja Sebastian Ahon kohdalla.
Odotukset ovat kovat NHL:ään siirtyneiden Patrik Laineen ja Sebastian Ahon kohdalla.
Kuva: Heikki Saukkomaa

Leijonien nuorisotähdet Patrik Laine ja Sebastian Aho ovat valmiita NHL:ään. Toisaalta varsinkin Laineeseen kohdistuu valtavia odotuksia, jotka hänen on osattava käsitellä oikein. Näin sanovat STT:n Torontossa World Cupin yhteydessä haastattelemat pohjoisamerikkalaiset asiantuntijat.

Sportsnetin arvostettu kanadalaistoimittaja Chris Johnston muistuttaa, ettei Laineen haasteena ole pelkästään ulkomaille muuttaminen ja NHL:n tavoille oppiminen matkustamisineen, vaan kokonaisuuteen kuuluu hänen kohdallaan paljon muutakin.

– Hän menee Winnipeg Jetsiin, missä häntä verrataan Teemu Selänteeseen joka käänteessä. Ei pelkästään pelillisesti vaan muutenkin, koska Teemu oli ja on valtavan suosittu siellä, Johnston sanoo.

– Kaiken sen hypen käsitteleminen on Laineelle pakollista, hän ei pääse sitä enää mitenkään pakoon, Johnston jatkaa.

Kanadalaistoimittaja kuitenkin uskoo, että Laine onnistuu. Silti hän muistuttaa, että Laineen on heilutettava vastustajan maaliverkkoja heti alkusyksystä, jottei NHL-ura luiskahda väärille raiteille.

– Uskon hänen menestykseensä. Minusta hänellä on kaikki tarvittavat työkalut. Hänen asenteensa vaikuttaa olevan kunnossa, ja hän osaa myös nauttia pelaamisesta, Johnston pohtii.

– Tuntuu siltä, että hän on jääkiekkoilija kiireestä kantapäähän, Johnston jatkaa.

"Lemieux-vertaukset yliampuvia"

Kanadassa Lainetta on verrattu jopa maineikkaaseen Mario Lemieuxiin.

– Vertaukset Marioon ovat liioiteltuja. Itse asiassa en haluaisi verrata ketään Marioon. Mutta tällaiset vertaukset kertovat, kuinka korkealla odotukset Patrikia kohtaan ovat, Johnston sanoo.

Hän kehuu myös Sebastian Ahoa.

– Olen aika vaikuttunut hänen pelikäsityksestään. Hän tuntuu sijoittuvan kaukalossa aina oikein, joten ei ole ihme, että Carolinassa odotetaan häntä vesi kielellä.

NHL:n nettisivujen johtava asiantuntija, amerikkalainen Shawn Roarke arvioi Ahon saavan oivan näyttöpaikan Carolina Hurricanesissa.

– Uskon, että Aho tulee menestymään. Ainakin hänellä on Carolinassa loistava tilaisuus pelata paljon ja näyttää osaamistaan. Carolina on seura, joka on pelaajistoltaan rakennusvaiheessa. Lisäksi siellä on hyvä valmennus nuorelle pelaajalle.

– En osaa sanoa, onko Sebastian aivan yhtä hyvä kuin Patrik, mutta aika monen ihmisen pitäisi pistää hänet mieleen, Roarke tuumaa.

"Laineella on NHL-vartalo"

Patrik Laineen Roarke uskoo olevan fyysisesti täysin valmis NHL-peleihin. Samaa hän sanoo kesän varaustilaisuuden ensimmäisenä varatusta pelaajasta, amerikkalaisesta Auston Matthewsista, joka edustaa World Cupissa Pohjois-Amerikan nuorta yhdistelmäjoukkuetta.

– Molemmilla on NHL-vartalo, kyse on vain siitä, miten he oppivat käyttämään sitä, Roarke toteaa.

Roarke arvioi, että Laineen ja Matthewsin vertailu jatkuu kuumana vielä vuosia. Hän uskoo asetelman muodostuvan jopa samanlaiseksi kuin Sidney Crosbylla ja Aleksandr Ovetshkinilla.

– Tällaista kahden suuren pelaajan vertailua ja kilpailua tuntuu tulevan aina kymmenen vuoden välien. Sekä Laine että Matthews haluaa olla paras, eikä kumpikaan halua antaa tuumaakaan periksi, Roarke tunnelmoi.