Kamera na­raut­taa rö­tös­te­li­jän kou­lus­sa

Joissakin Oulun kouluissa valvotaan oppilaiden ja ulkopuolisten puuhia turvakameroiden avulla. Uudet koulurakennukset suojataan aina kamerajärjestelmillä. Osa kameroista on näkyvillä paikoilla, osa piilossa. Tarkoitus on ennaltaehkäisevästi lisätä koulujen turvallisuutta.

Kaakkurin koulun oppilaat ovat tottuneet kameravalvontaan. Kameroiden tärkein tehtävä on ongelmien ennaltaehkäisy.
Kaakkurin koulun oppilaat ovat tottuneet kameravalvontaan. Kameroiden tärkein tehtävä on ongelmien ennaltaehkäisy.
Kuva: Ala-aho Pekka

Joissakin Oulun kouluissa valvotaan oppilaiden ja ulkopuolisten puuhia turvakameroiden avulla. Uudet koulurakennukset suojataan aina kamerajärjestelmillä.

Osa kameroista on näkyvillä paikoilla, osa piilossa. Tarkoitus on ennaltaehkäisevästi lisätä koulujen turvallisuutta. Kamerakuva myös helpottaa ongelmatilanteiden selvittämistä jälkikäteen.

"Valvontakameroiden käyttö on vaikuttanut myönteisesti koulumme arkeen", Kaakkurin koulun rehtori Jukka Alatalo kertoo. Kaakkurin 1.-9. luokkien yhtenäiskoulussa opiskelee ja työskentelee päivittäin yli tuhat ihmistä.

Kaakkurissa kamerakuvan avulla on saatu kiinni rikkeiden tekijöitä, mikä toimii varoittavana esimerkkinä muille. Ulkopuoliset tekevät kouluilla murtoja ja varkauksia. Kamerat ovat hyödyksi myös oppilaiden kiinteistöissä aiheuttamien vahinkojen ja ilkivallan selvittelyssä.

Alatalon mukaan esimerkiksi Kaakkurin koululla vain kaksi henkilöä on valtuutettu katselemaan kamerakuvaa. Kuvamateriaaliin katseluun tarvitaan erillinen koodi. Kuvattua materiaalia ei katsella ajanvietteeksi, vaan ainoastaan kun on syytä tutkia jotain tiettyä tilannetta. Viranomaisille kuvaa annetaan pyydettäessä.Ihmisiä ja omaisuutta suojellaan


Kaakkurin koululla kameroita on rehtori Jukka Alatalon mukaan kohtuullinen määrä. Koulu on julkinen tila, jossa kuvaaminen on sallittua. Kameroiden sijoittelussa otetaan huomioon yksityisyyden suoja.

Kaikki Oulun uudet ja perusparannettavat koulut saavat turvakamerat. Kameravalvontaa on jossain määrin lisätty myös vanhoihin kohteisiin. Kameroiden tarkkaa määrää ei haluta paljastaa.

Kiinteistöpäällikkö Johan Alatalo Oulun tilakeskuksesta kertoo, että käytössä on myös siirreltäviä kamerajärjestelmiä, joita kierrätetään eri opinahjoissa.

Suurimmassa osassa kouluja kuvaa seurataan paikan päällä. Uusien järjestelmien kautta tiloja voidaan valvoa etäämmältäkin. Keskeistä on, että kuva tallentuu ongelmien varalta.

Sanomalehti Kalevan vuoden 2008 tammikuussa Opi-päivillä opettajille tekemän kyselyn vastauksissa opettajat toivoivat, että Jokelan tapahtumien jälkeen ei ylläpidettäisi pelon ja levottomuuden ilmapiiriä. Pieni osa opettajista kertoi yksittäisistä uhkatilanteista. Noin 11 prosenttia kyselyyn vastanneista opettajista oli kokenut joskus olonsa turvattomaksi työssä.Ulkopuoliset kulkijat syynissä


Viimesyksyiseen Jokelan murhenäytelmään liittyen Oulun koulujen virastomestarien koordinaattorit pitivät palaverin, jossa turvallisuuteen liittyviä toimintatapoja yhtenäistettiin esimerkiksi koulun alueelle tulevien ulkopuolisten osalta.

"Viimeksi eilen keskiviikkona jouduin kehottamaan ulkopuolista poistumaan koulun alueelta", Kaakkurin koulun virastomestari Kari Kurvinen mainitsee.

Rehtori Jukka Alatalon mukaan Kaakkurissa keskustellaan parhaillaan uudesta hallintokuntien rajat ylittävästä yhteistyöstä ihmisten ja kiinteistöjen turvallisuuden parantamiseksi. Tavoitteena on resurssit yhdistämällä lisätä turvallisuutta kaupunginosan ydinkeskustassa koulun, terveysaseman sekä tulevan monitoimitalon toimijoiden kanssa.

Myös Kaakkurin ydinkeskustan kiinteistöjen valvonnassa kameroilla on tärkeä rooli.