Oulun kaupunki: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä antaa en­sim­mäi­sen bud­jet­ti­esi­tyk­sen­sä

Rakentaminen: Uusista asun­nois­ta tulee pulaa ensi vuonna ja se nostaa asu­mi­sen hintaa

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kal­lii­den gal­le­rioi­den ul­ko­puo­lel­la

Portaat alas kellariin. Naps, valot päälle. Silmien edessä avautuu valokuvanäyttely.

Valokuvaaja Heli Hintikka graffitien peitossa Real Dealin Kellarigalleriassa.
Valokuvaaja Heli Hintikka graffitien peitossa Real Dealin Kellarigalleriassa.
Kuva: Maikkola Tapio

Portaat alas kellariin. Naps, valot päälle. Silmien edessä avautuu valokuvanäyttely.

Vaate- ja skeittiliike Real Dealin alakerran Kellarigalleriassa on kesäkuun ajan esillä Heli Hintikan valokuvia oululaisista graffiteista.

"Ei tullut edes mieleeni, että voisin tarjota näyttelyäni muualle. On olemassa se tietty porukka, joka käy gallerioissa. Eivät ne, joita tämä kiinnostaa, lähde sitä gallerioihin katsomaan", Hintikka kertoo.

Vaihtoehtoisempia näyttelytiloja ei Oulun keskustasta kovin monta löydy. Yleensä artisti maksaa, mutta Kellarigalleria on ilmainen.

Real Dealin gallerian pyörittämisestä yhdessä Petri Pyörnilän kanssa vastaava Mikko Eronen huomauttaakin, ettei ilmaisen gallerian pitäminen ole taloudellisesti kannattavaa, mikä selittänee niiden vähäisen lukumäärän.

"Aloittelevilla taiteilijoilla ei välttämättä ole varaa saada töitään esille kalliisiin gallerioihin", Eronen tietää.

Hintikan graffitinäyttely sai alkunsa keväällä ravintola 45 Specialissa järjestetystä 45extra-klubista. Illan teemana oli hip hop, ja sinne haluttiin musiikin lisäksi jotakin katsottavaa.

"Olisi hyvä, ettei taide olisi lokeroitu jonnekin tietynlaisiin paikkoihin", Hintikka pohtii taiteen viemistä gallerioiden ulkopuolelle.

Muutamissa kahviloissa ja ravintoloissa onkin ollut esillä kuvataidetta tai järjestetty erilaisia performansseja ja poikkitaiteellisia tapahtumia.

Vaateliike Euforian vanhassa liiketilassa kauppakeskus Gallerian toisessa kerroksessa avattiin kesäkuun alussa taidenäyttely. Näyttely sulkeutuu lauantaina vuokrasopimuksen päätyttyä.

Euforian omistajan Riitta Löfin mielestä epävirallisten gallerioiden pieni määrä johtuu siitä, että Oulun keskusta-alue on yksinkertaisesti liian pieni.

"Ydinkeskusta on liian suppea väkimäärään nähden. Liiketiloillekaan ei löydy tilaa. Tilaa ei jää kulttuurille, koska sitä ei ole muillekaan", Löf perustelee.

Muutaman korttelin kokoisessa keskustassa vuoratasokin nousee hyvin korkealle. Näyttelytilan kuukausivuokra voi olla useita satoja euroja.

Oulun nuoriso- ja kulttuurikeskus Nukun Kummigalleria on näytteilleasettajille ilmainen.

"Se on tarkoitettu opiskelijoille ja harrastelijoille, periaatteessa kenelle tahansa", kertoo näyttelytoiminnasta vastaavan Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Alla Räisänen.

"Oulussa ruohonjuuritason kulttuuritekijöitä riittää, mutta sitä ei vain hoksata ajatella. Pitäisi antaa tilaa myös nuorille tekijöille", Riitta Löf painottaa.

Tätä ajatusta peräänkuuluttaa myös Kellarigalleria, joka on tarkoitettu nuorille ja vähemmän mainetta niittäneille taiteilijoille. Gallerian perustajien mielestä Oulusta puuttui tila, jossa nuoret voivat tuoda omia tekemisiään näytille.

Löfin mielestä kyse on myös siitä, mitä pidetään kulttuurina. Heli Hintikka kertookin saaneensa hämmästynyttä palautetta, kuinka graffitiaiheinen näyttely on ylipäätään saatu esille.

"Kaupungin asenne näyttää olevan aika tiukka, jos ei tapahtumistakaan saa keskustassa ilmoittaa kuin yhdellä ilmoitustaululla ja ollaan olevinaan kulttuuripääkaupunkiehdokasta", Hintikka lataa viitaten julisteiden ja tarrojen liimaamisesta syntyneeseen keskusteluun.

"Taidetta pitäisi saada tuoda nähtäville ihan minne vaan, se elävöittää kaupunkikuvaa", hän jatkaa.

"Produktiot jäävät usein pienen piirin tietoon. Täällä on paljon tekijöitä, joista kuulee vain pieni piiri. Oulussa on kyllä osaamista. Koko ajan tapahtuu. Kaupunginkin pitäisi herätä", Löf toteaa.

Jussi Löfin, Inga Mustakallion ja Tero Karvisen taidenäyttely liikekeskus Gallerian 2. kerroksessa (Isokatu 23) 16.6 saakka.
Paska kaupunni - oululaista graffititaidetta -valokuvanäyttely Real Dealin Kellarigalleriassa (Isokatu 10) 30.6. saakka.
Karin Smedsin valokuvia Nukun Kummigalleriassa (Hallituskatu 7) 9.7. saakka.