JUURI NYT: Hal­li­tuk­sen hi­das­te­lu ra­vin­to­loi­den au­ki­olon höl­len­tä­mi­ses­sä mak­sa­nut työ­paik­ko­ja – "Ra­joi­tuk­sia kyllä saatiin voimaan no­peas­ti", ar­vos­te­lee Maran Timo Lappi

TILAAJIEN SUOSITUIN: Syy­te:Pe­las­tus­lai­tok­sen työn­te­ki­jä sai mat­ka­lah­ja­kort­te­ja kii­tok­sek­si kymp­pi­ton­nien pe­su­ai­ne­ti­lauk­sis­ta

Mainos

Kal­juun­tu­mi­nen voi vai­kut­taa it­se­tun­toon ja ai­heut­taa jopa häpeää – ”Kun asiaan saadaan rat­kai­su, siitä saa aivan mah­ta­van fii­lik­sen ja uusi elämä alkaa”

Kaljuuntuminen ja hiusten oheneminen vaivaavat sekä miehiä että naisia. Jos kalju ei ole toivottu hiusmalli, voi kaljuuntuminen aiheuttaa häpeää ja huonoa itsetuntoa. Hiuslisäke on monille ratkaisu, joka avaa täysin uuden maailman.

Terttu Väätäjä on liimannut hiuslisäkkeitä asiakkailleen jo 25 vuoden ajan. Hän tietää, että joillekin kaljuuntuminen voi tuottaa jopa häpeää. Väätäjä haluaa kuitenkin muistuttaa, että kaljuuntumisessa ei ole mitään hävettävää ja epätoivottuun hiustenlähtöön on olemassa monenlaisia ratkaisuja.
Terttu Väätäjä on liimannut hiuslisäkkeitä asiakkailleen jo 25 vuoden ajan. Hän tietää, että joillekin kaljuuntuminen voi tuottaa jopa häpeää. Väätäjä haluaa kuitenkin muistuttaa, että kaljuuntumisessa ei ole mitään hävettävää ja epätoivottuun hiustenlähtöön on olemassa monenlaisia ratkaisuja.

Hiuksia pitää asetella peilin edessä pitkään, jotta kalju läntti ei paistaisi. Ulkona pelottaa, että tuuli tuivertaa paljaan päälaen esiin. Joskus kaikkein helpointa on ajaa kaikki hiukset pois.

Monille kaljuuntuville kaikki tämä on arkipäivää.

Oululaisen Parturi-Kampaamo Terttu & Hair Shopin yrittäjä Terttu Väätäjä tietää, miten kiusallinen vaiva kaljuuntuminen voi toisinaan olla. Hän on auttanut jo 25 vuoden ajan ihmisiä etsimään sopivia ratkaisuja epätoivottuun kaljuuntumiseen.

Moni pelkää hakea apua, sillä oma kaljuuntunut pää hävettää tai valittaminen tuntuu turhamaiselta. Voi olla myös uskomus, ettei vaivaan ole edes olemassa ratkaisua, vaan sen kanssa pitää vain oppia elämään.

”Monille kaljuuntuminen voi olla kiusallinen ja arkakin aihe. Mutta sitten, kun asiaan saadaan ratkaisu, niin siitä saa aivan mahtavan fiiliksen ja aivan uusi elämä alkaa”, Väätäjä sanoo.

Hiuslisäke on kuin omat hiukset

Kaljuuntumisesta ja ohkaisista hiuksista kärsivät monen ikäiset naiset ja miehet.

Joskus kaljuuntumiseen auttaa oikealla tavalla leikatut hiukset. Parturi-kampaajat osaavat vaihtaa sopivasti jakauksen paikkaa tai leikata hiukset sellaiseen muotoon, että kaljua kohtaa ei näe.

Jos kaljuuntumista ei saa piiloon omilla hiuksilla, apuun voi ottaa hiuslisäkkeet.

Ammattilaisen laittamana hiuslisäkettä ei huomaa, sillä hiukset leikataan ja muotoillaan asiakkaan päähän sopivaksi ja värjätään tarvittaessa omien hiusten värisiksi.

Vaikka moni pelkää aluksi kertoa kampaajalle ongelmastaan, kaikki Väätäjän asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Hyvin laitetut hiuslisäkkeet saavat aikaan uudenlaisen itsevarmuuden.

”Eiväthän he niistä enää kokeilemisen jälkeen luovu”, Väätäjä hymyilee.

Hiuslisäke vaihdetaan uuteen yleensä noin puolen vuoden välein. Hiuslisäkkeen kanssa voi uida, saunoa ja urheilla – elää aivan tavallista elämää.

”Väliajalla hiukset ovat ihan kuin omat hiukset: et edes huomaa, että sinulla on hiuslisäkkeet. Hiuksia voi muotoilla haluamansa mukaan, tehdä kampauksia, nostaa pystyyn tai kihartaa.”

Hiuslisäkkeen, eli tupeen voi tehdä myös mittojen mukaan mittatilaustyönä.

Jos tupee tehdään mittatilaustyönä, hiuksissa on kolmen kuukauden toimitusaika. Usein tupeeta ei tarvitse tehdä mittatilauksena, sillä hyllyssä on runsaasti valmiita vaihtoehtoja.

Tupeen laittamiseen menee aikaa 1–2 tuntia.

”Hiuslisäke ei ole sen kalliimpi kuin jos käy esimerkiksi kuuden viikon välein kampaajalla. Hinta riippuu myös hiusten tiheydestä ja hiuslisäkkeen koosta”, Väätäjä kertoo.

Peruukki voi olla kuin asuste

Myös peruukki on monelle suuri apu. Esimerkiksi sairaus voi aiheuttaa väliaikaista kaljuuntumista, jolloin omanlaisen peruukin hankkiminen tulee ajankohtaiseksi.

Nykyään monet käyttävät peruukkeja myös huvikseen, ihan kuin mitä tahansa asustetta.

”Varsinkin nuoremmat ihmiset ovat todella rohkeita. Peruukki voi olla osa pukeutumista ja peruukkeja voi olla monenlaisia eri tilanteisiin ja juhliin”, Väätäjä sanoo.

Väätäjä muistuttaa, että peruukkeja on käytetty kautta historian. Väätäjän uran aikana peruukit eivät ole muuttuneet huomattavasti. Peruukit ovat nykyään luonnollisempia kuin ennen, mutta perusperiaate on pysynyt samana.

Väätäjän luokse voi varata ajan ja kokeilla, miltä peruukki tai hiuslisäkkeet omassa päässä voisivat näyttää. Ostopäätöstä ei tarvitse tehdä, jos peruukki tai hiuslisäke ei tunnu omalta jutulta.

”Olemme suunnittelutilanteessa kahdestaan täysin erillisessä tilassa, jossa ei varmasti ole muita kurkkimassa ja kuuntelemassa”, Väätäjä lupaa.

Terttu Väätäjä rohkaisee ihmisiä soittamaan tai käymään, sillä ratkaisut kaljuuntumiseen ovat yksinkertaisia. Väätäjä muistuttaa, että kaljuuntumisessa ei ole mitään hävettävää.

”Aina kannattaa kysyä apua. Minä autan miettimään ratkaisun. On olemassa monta muutakin apukeinoa kuin hiuslisäke tai peruukki: joskus ratkaisu voi olla ihan pienikin juttu, jota ihminen ei ole tullut itse ajatelleeksi.”

Tutustu Parturi-Kampaamo Terttu & Hair Shopin sivuihin osoitteessa www.kampaamoterttu.fi.

Parturi-kampaamo Terttu & Hair Shop

Saaristonkatu 23–25

90100 Oulu

Puh. (08) 333 960 tai 040 554 6835

Avoinna:

maanantaista perjantaihin 9–18