Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Kalevaa vastaan nos­ta­tet­tiin kam­pan­ja

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä on pantu liikkeelle kampanja Kalevaa vastaan. Tekstiviesteissä ja nettipalstoilla leviävässä kehotuksessa on viime päivinä kannustettu Kalevan tilausten perumiseen.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä on pantu liikkeelle kampanja Kalevaa vastaan. Tekstiviesteissä ja nettipalstoilla leviävässä kehotuksessa on viime päivinä kannustettu Kalevan tilausten perumiseen.

Toimia lehteä vastaan perustellaan sillä, että lehden katsotaan käsitelleen vanhoillislestadiolaisia ja heidän vakaumustaan vääristellen. Suuttumusta ovat herättäneet ennen kaikkea Kalevan kirjoitukset, jotka ovat käsitelleet liikkeessä julki tulleita lasten hyväksikäyttötapauksia ja niiden hoitoa.

Osa peruuttajista on myös pahastunut liikkeen johtohenkilöitä ja -elimiä koskeviin arviointeihin.

Lehden toimitukseen tulleissa liikkeen jäsenten soitoissa on uhattu jopa tuhansien tilausten perumisella.

Liikkeen keskusjärjestöstä eli Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksestä SRK:sta kiistetään ehdottomasti, että toimet olisi pantu liikkeelle siellä.

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo ymmärtävänsä ihmisten närkästyksen. Hän viittaa etenkin viime tiistain Kalevan eli heti suviseurojen jälkeen julkaistun lehden pääkirjoitukseen ja sen aiheuttamaan tuohtumukseen. Samalla hän toteaa sanoutuvansa irti yrityksistä vaikuttaa lehden toimintaan joukkovoiman avulla.

"Vaikka meitä on paljon, emme halua vaikuttaa massiivisuudella yhteiskunnallisiin päätöksiin, eikä minkään yksittäisen organisaation toimintaan. Se ei kuulu meidän toimintaperiaatteisiimme. Sanoisin, että se ei kuulu kristillisiin arvoihin, ei SRK:n eikä yksittäisten rauhanyhdistysten toimintaperiaatteisiin."

Kalevan päätoimittaja Markku Mantila toteaa, että lehtialalla tulee silloin tällöin vastaan juttuja, jotka herättävät voimakkaita tunteita. "Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä ilmi tulleet pedofiliatapaukset kuuluvat näihin herkkiin aiheisiin. Tiesin sen, kun aiheeseen tartuttiin. Kriittisen palautteen määrä kuitenkin yllätti."

Mantila sanoo, ettei päätoimittaja voi kuitenkaan tällaista aihetta väistää.