Kaleva: Yhä useampi tur­va­pai­kan­ha­ki­ja il­moit­taa kään­ty­neen­sä kris­tin­us­koon vasta kiel­tei­ses­tä pää­tök­ses­tä va­lit­taes­saan

Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan yhä useampi turvapaikanhakija ilmoittaa kääntyneensä kristinuskoon vasta kielteisestä päätöksestä valittaessaan, uutisoi...

Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan yhä useampi turvapaikanhakija ilmoittaa kääntyneensä kristinuskoon vasta kielteisestä päätöksestä valittaessaan, uutisoi Kaleva. Migrin turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ilmiöstä on tullut laajamittainen vasta viimeisen vuoden aikana. Se ei hänen mukaansa selity ainoastaan vuonna 2015 Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suurella määrällä.

Repo pitää yhtenä selityksenä turvapaikanhakijoiden keskuudessa liikkuvaa väärää tietoa siitä, että pelkkä kristinuskoon kääntyminen riittäisi turvapaikan saamiseen. Muita mahdollisia selityksiä ovat toisilta hakijoilta saatu esimerkki sekä julkisuudessa käyty keskustelu.

Ulkomaalaislakiin tehtiin vuosi sitten muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan. Muutosten myötä turvapaikanhakija ei saa puhutteluun mukaan maksutonta oikeusavustajaa, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä.

Repo ei kuitenkaan usko, että oikeuspalveluiden lakimuutos olisi aiheuttanut sitä, että hakijat eivät ymmärtäisi kertoa uskonnostaan puhuttelussa.

- Hakijalle kerrotaan selkeästi, että hänen tulee kertoa niistä syistä, joiden vuoksi hän joutuisi vainotuksi kotimaassaan. On aika kummallista, jos hakija ei näitä syitä itse tiedä, Repo sanoo.

Linkki juttuun