Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Kaleva jul­kai­see kym­men­osai­sen pod­cast-sar­jan, jonka en­sim­mäi­nen osa kuul­laan lauan­tai­na – Radio 1899 tulee, oletko valmis?

Podcast-sarjan kymmenessä lähetyksessä Kalevan toimittajat Pia Kaitasuo ja Petri Laukka lukevat lehden arkistosta kaivamiaan uutisia, joista vanhimmat ovat 120 vuoden takaa ja tuoreimmat tältä syksyltä.

-
Kuva: Pekka Peura

120-vuotias Kaleva julkaisee pian ensimmäisen podcast-sarjansa, jonka teemana on nuoruus. Loppusyksyn aikana luvassa on myös monipuolinen juttusarja.

Jo 120-vuotias sanomalehti Kaleva julkaisee pian verkkosivuillaan ensimmäisen podcast-sarjansa, jonka nimeksi on annettu Radio 1899. Kalevan ensimmäinen numero ilmestyi 1. heinäkuuta vuonna 1899.

Podcastit julkaistaan osoitteessa kaleva.fi/podcast

Ensimmäinen jakso on kuunneltavissa lauantaiaamuna 26.10.

Podcast-sarjan kymmenessä lähetyksessä Kalevan toimittajat Pia Kaitasuo ja Petri Laukka lukevat lehden arkistosta kaivamiaan uutisia, joista vanhimmat ovat 120 vuoden takaa ja tuoreimmat tältä syksyltä.

Joukkoon mahtuu myös vanhoja treffi-ilmoituksia ja lukijakirjeitä. Sarjan kehysteemaksi on valittu nuoruus.

– Olemme koettaneet nostaa esiin aiheita ja tapahtumia, jotka ovat jollain tavalla sidoksissa nuoruuteen tai jotka todennäköisesti kiinnostavat erityisesti nuoria. Radio 1899 on tavallaan nuorten radio, Laukka kertoo.

Laukka muistuttaa, että Kaleva lupasi jo aikoinaan periaateohjelmassaan kannattaa nuorison pyrintöjä ja olla tuomitsematta nuorisoa.

– Näiden arkistojuttujen perusteella nuoruus taas on muuttunut 120 vuoden kuluessa aika vähän. Esimerkiksi Oulun Merikoskessa on tehty jo vuosikymmeniä sitten samanlaisia hullutuksia kuin viime aikoina, Laukka toteaa.

– Vanhat lehdet kertovat myös siitä, miten paljon Kaleva on ollut mukana oman alueensa kehityksessä. Se on seurannut, analysoinut ja arvottanut tapahtumia, ja ollut alusta saakka aikamoinen instituutio yhteisössään.

Juhlavuotensa kunniaksi Kaleva julkaisee loppusyksyn aikana myös alueensa elämää ja historiaa monipuolisesti luotaavan juttusarjan, joka huipentuu presidentti Sauli Niinistön haastatteluun.

Sarjan seitsemän juttua julkaistaan Kalevassa ja sen verkkolehdessä torstaisin 7. marraskuuta alkaen.

Podcast-sarjan 7–10 minuutin pituiset jaksot lähetetään lauantaiaamuisin 26. lokakuuta alkaen. Radio 1899 on kaikille avoin ja maksuton.

– Niitä voi kuunnella kaikilla selainpohjaisilla laitteilla, kuten kännykällä ja tietokoneella. Kaikki lähetykset toki myös tallentuvat verkkoon ja ovat kuunneltavissa myöhemminkin, Laukka sanoo.

Kaleva todennäköisesti jatkaa podcast-lähetyksiä erilaisista aihepiireistä myös tulevaisuudessa. Radio 1899 -sarjasta ammennetaan kaikki mahdollinen oppi.

– Podcastit ovat osa monimediallisuutta, ja niistä on tullut maailmalla tosi suosittuja. Mutta katsotaan nyt ensin, millaisen vastaanoton kokeilumme saa, Laukka toteaa.

Pia Kaitasuo arvioi, etteivät läheskään kaikki Kalevan lukijat vielä ole ehtineet podcasteihin muuallakaan tutustua. Työnsä ohella opiskeleva Kaitasuo selvittää parhaillaan opinnäytetyössään, millaiset verkkosisällöt voisivat kiinnostaa erityisesti varttuneempaa lukijakuntaa.

– Tällaiset alkupalat ehkä rohkaisevat niin lukijoita kuin toimitustakin huomaamaan, millaisia mahdollisuuksia podcastit ja muut uudet sisällöntuotannon muodot voivat tarjota. Ja sen, ettei niiden käyttö ole teknisesti vaikeaa, Kaitasuo sanoo.

Podcastien kuuntelu ei esimerkiksi ole sidottua tiettyyn lähetysaikaan, joten sen voi klikata auki itselleen sopivimpana aikana.

– Monet arvostavat sitä, että samalla voi puuhailla jotakin muuta. Podcastit voivat olla väylä uutisiin ja lukemistosisältöihin myös niille, joille lukeminen on vaikeaa, Kaitasuo toteaa.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi Lapin Kansa on julkaissut jo yli sata erilaista podcastia.

– Se onkin ollut meille esimerkkinä, ja olemme saaneet heiltä hyviä vinkkejä, Kaitasuo sanoo.

Radio 1899

Podcast-sarjan aiheet

1. lähetys: 26.10. klo 6: Tarpeellisia laitoksia puuttuu Oulusta, muun muassa julkisia vessoja.

2. lähetys: 2.11. klo 6: Hämähäkeistä on paljon hyötyä sään ennustamisessa.

3. lähetys: 9.11. klo 6: Lasten ei saa antaa ostaa tupakkia.

4. lähetys: 16.11. klo 6: Etelän mies hakee kirjeenvaihtokumppania pohjoisesta.

5. lähetys: 23.11. klo 6: Suomalaiset turkki päällä Liiwerpoolissa.

6. lähetys: 30.11. klo 6: Miehen tulee olla isännän paikalla, waimon emännän paikalla.

7. lähetys: 7.12. klo 6: Maailman jännittävintä urheilua Oulussa ja Merikoskessa.

8. lähetys: 14.12. klo 6: Miksi waltio ei rahoita walistustyötä?

9. lähetys: 21.12. klo 6: Jääkellarijuomien anniskelu Hupisaarilla loppuu.

10. lähetys: 28.12. klo 6: Etelän työttömät pyrkimässä pohjoiseen.

Juttusarjan teemat

To 7.11. Oulu koulukaupunkina. Pekka Rahko

To 14.11. Start upit osattu ennenkin – ja osataan ne nytkin. Arja Mikkola

To 21.11. Aatteista yhteisöllisyyteen. Nuorisoseuroista ja työväenriennoista kohti lähidemokratiaa. Pia Kaitasuo

To 28.11. Matkailukohteena Oulu ja Lappi – luonto vetänyt ennen ja tänään. Pekka Rahko

To 5.12. Oulu maailmalla, maailma Oulussa. Arja Mikkola

To 12.12. Pohjoisen ruokakulttuuri – nälästä ja petusta pizzaan ja sushiin. Pia Kaitasuo

Sarja huipentuu presidentti Sauli Niinistön haastatteluun joulukuussa. Petri Laukka ja Kyösti Karvonen.