Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Ka­las­tus­la­ki­re­mon­til­le hy­väk­sy­vää nurinaa edus­kun­nal­ta

Kalastuslain kokonaisuudistus sai kriittisen mutta suhteellisen maltillisen vastaanoton eduskunnalta tiistain lähetekeskustelussa.

Kalastuslain kokonaisuudistus sai kriittisen mutta suhteellisen maltillisen vastaanoton eduskunnalta tiistain lähetekeskustelussa.

Arvostelua esitys sai muun muassa siitä, että mökkiläiset joutuvat maksamaan satunnaisesta katiskapyynnistään uuden kalastonhoitomaksun. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) selvitti, että yksi yhtäläinen kalastusmaksu sisältää ajatuksen, että omasta rannastaankin kalastava osallistuu kalakannan hoitoon.

– Kun se kala ei tunne niitä rajoja, vaan saattaa tulla vähän laajemmalta alueelta.

Uudistuksen myötä muunlaista kalastusta kuin onkimista tai pilkkimistä harjoittavan 18–64-vuotiaan on suoritettava valtiolle kalastonhoitomaksu. Se on 39 euroa kalenterivuodelta, 12 euroa seitsemältä vuorokaudelta ja 5 euroa vuorokaudelta.

Eläkeläisten maksuvapautusta jatketaan SDP:n vaatimuksesta. Se nostaa maksun maksavien taakkaa neljällä eurolla vuodessa.

Orpo ei halunnut enää vatvoa maksukiistaa. Hän piti tärkeämpänä sitä, että yhdellä maksulla voi nyt kalastaa ympäri vuoden koko Suomessa.

– Tiedän, että tätä mahdollisuutta arvostetaan.

Yksi maksu, yksi viehe

Uudistuksen myötä nykyinen kalastuksenhoitomaksu ja viehekalastusmaksu yhdistetään yhdeksi maksuksi, joka oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä vieheellä koko maassa. Onkiminen ja pilkkiminen sekä niin sanottu silakan litkaus olisivat kokonaan maksuttomia yleiskalastusoikeuksia.

Läänikohtaisen viehekalastusmaksun aikanaan ideoinut SDP:n Kari Rajamäki ennusti, että valtakunnallinen viehekortti johtaa vielä kovaan rahastukseen vesialueiden, MTK:n ja Kalatalouden keskusliiton taholta. Useamman vavan kattavalla lisämaksulla olisi Rajamäen mukaan myös kerätty valtion kassaan enemmän kuin ne neljä miljoonaa, jotka oli tarkoitus periä eläkeläisiltä.

Useat edustajat peräsivät maa- ja metsätalousministeriltä myös tietoa uudesta kalastusasetuksesta, jolla säädetään monista tärkeistä yksityiskohdista. Asetusta pidettiin välttämättömänä informaationa lakiuudistuksen valiokuntakäsittelyssä. Orpo lupasi asetuksesta tietoa mahdollisimman pian, mutta ei antanut vielä tarkempaa aikataulua.