Ka­la­joen tytön kas­vu­ta­ri­na – Kiia Nou­siai­nen ra­ken­taa mää­rä­tie­toi­ses­ti elä­mään­sä ja kiek­ko­uraan­sa

Marraskuussa 19 vuotta täyttävä Kiia Nousiainen on ehtinyt ottaa jo kaksi suurta askelta peliuransa vuoksi.

Kiia Nousiainen on pelannut vahvan syksyn Kärppien tehoketjun laidassa.
Kiia Nousiainen on pelannut vahvan syksyn Kärppien tehoketjun laidassa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vastuu kasvattaa – niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella.

Marraskuussa 19 vuotta täyttävä Kiia Nousiainen on ehtinyt ottaa jo kaksi suurta askelta peliuransa vuoksi. Kalajoella varttunut tyttö muutti 15-vuotiaana Kuortaneelle, missä hän kävi urheilulukion ja edusti Jääkiekkoliiton alaisena toimivaa Kuortaneen liigajoukkuetta.

Vielä suurempi harppaus tapahtui viime kesänä. Kolmen vuoden aikana tutuksi tulleet kuviot vaihtuivat Ouluun ja Kärppiin.

Oli aika irrottautua ohjatusta toiminnasta ja aloittaa elämän aakkosten opettelu.

– Kuortaneella kaikki oli vähän kuin tarjottimella. Nyt pitää enemmän huolehtia itse asioista. Hyvä, että lähdin sieltä pois, jotta vähän aikuistuisin, Nousiainen toteaa.

Nousiainen saavuttaa lähiaikoina kaksi etappia tiellä kohti aikuisuutta: marraskuussa koittaa ensikosketus työelämään, joulukuussa päähän painetaan ylioppilaslakki.

Uusi kotikaupunki tarjoaa mahdollisuuden myös suunnitella elämää pitemmällä tähtäimellä.

– Oulussa on hyvät opiskelumahdollisuudet ja se on lähempänä Kalajokea kuin mikään muu liigakaupunki. En nähnyt mitään syytä, miksen olisi tullut tänne.

Nousiainen sanoo viihtyneensä uudessa ympäristössään, vaikka liigan eliittiin lukeutuvassa Kärpissä vaatimustaso on eri luokkaa kuin Kuortaneella. Hyökkääjä on vastannut haasteeseen: tehot 7+4 kerännyt Nousiainen johtaa Kärppien sisäistä maalitilastoa.

Yhdessä Nelli Salomäen ja Saila Saaren kanssa oululaisten tehoketjun muodostanut hyökkääjä on syksyn aikana ehtinyt osoittaa taitonsa myös alle 23-vuotiaista pelaajista kootussa haastajamaajoukkueessa.

Liigakauden ensimetreillä oli tosin vielä havaittavissa pieniä kasvukipuja.

– Pelasin Kuortaneella kolme vuotta samojen tyyppien kanssa, joten ympäristön vaihduttua pelaaminen oli aluksi vähän hakemista. Ja ehkä vähän jännittikin.

Nousiainen jäi tällä kertaa ilman tehopisteitä, kun Kärpät kaatoi Jonna Yli-Mäenpään (2+0) jatkoaikaosumalla HIFK:n 2–1 (0–0, 0–0, 1–1, 1–0). Sarjassa kolmantena majaileville oululaisille oli suurempikin potti tarjolla, mutta Kärpät paini jälleen koko syksyn riivanneen maalinteko-ongelman kanssa.

– Jos pystyisimme tekemään pienet asiat huolella, saisimme enemmän maalipaikkoja. Myös viimeistelyä pitäisi parantaa, Nousiainen linjaa.