Kak­sik­ko yritti tuoda kym­me­niä kiloja nuuskaa Ruot­sis­ta, Tulli py­säyt­ti auton ra­jan­yli­tys­pai­kal­la – toi­sel­le eh­dol­lis­ta ja toi­sel­le eh­do­ton­ta van­keut­ta

Tulli pysäytti auton Ylitornion rajanylityspaikalla ja takavarikoi nuuskat tuontirajan ylittävältä osalta.

Nuuskan myynti on kielletty Suomessa, mutta sitä kulkeutuu paljon Suomeen Ruotsista, jossa sen myynti on sallittua. Kuvituskuva, joka ei liity tapaukseen.
Nuuskan myynti on kielletty Suomessa, mutta sitä kulkeutuu paljon Suomeen Ruotsista, jossa sen myynti on sallittua. Kuvituskuva, joka ei liity tapaukseen.

Mieskaksikko toi nuuskaa Ruotsin puolelta Suomeen kymmeniä kiloja. Tapaus sattui vuoden 2018 huhtikuussa. 

Tulli pysäytti miesten käyttämän auton Ylitornion rajanylityspaikalla ja takavarikoi nuuskat tuontirajan ylittävältä osalta. Tuontiraja on yksi kilo vuorokaudessa. Haaparannalta ostettua nuuskaa oli yli 35 kiloa liikaa. Haastehakemuksen mukaan miehet välttelivät lähes 13 000 euron edestä veroja. 

Miesten toiminta eteni lopulta käräjille, missä heitä syytettiin salakuljetuksesta ja veropetoksesta. Autossa oli kyydissä kolmaskin henkilö, mutta häntä ei epäilty rikoksesta. 

Toinen miehistä myönsi teonkuvauksen, mutta kiisti syyllistyneensä veropetokseen. 

Toinen miehistä puolestaan kiisti molemmat syytteet. Hän väitti olleensa vain autonkuljettaja ja ostaneensa ainoastaan yhden tornin nuuskaa. 

Käräjäoikeus ei pitänyt jälkimmäisen miehen kertomusta uskottavana, sillä hän oli esitutkinnassa kertonut asiasta toisin kuin oikeudessa. 

Näin molemmat miehet saivat tuomion sekä salakuljetuksesta että veropetoksesta. Vuonna 1993 syntynyt mies määrättiin ehdottomaan vankeuteen 40 päiväksi. Hänellä oli allaan useita tuomiota lyhyen ajan sisältä. Tämä otettiin huomioon tuomiossa. Vuonna 1997 syntynyt mies sai 4 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. 

Ehdottomaan vankeuteen tuomittu mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen veropetoksen osalta. Hovioikeus ei kuitenkaan antanut asiaan jatkokäsittelylupaa. Asiaan on vielä mahdollista hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.