Kaksi ritaria tais­te­li Alpo Rusin rin­nal­la

Alpo Rusin huumorintaju ei ainakaan täysin pettänyt häneen kohdistuneiden vakoiluepäilyjen aikana. Suomen Kuvalehden (SK) päätoimittaja Tapani Ruokanen kertoo, että nykyinen suurlähettiläs Rusi letkautti sopivansa epäillyksi, koska näyttikin vakoilijalta.

Alpo Rusi Bio Bristolissa Helsingissä.
Alpo Rusi Bio Bristolissa Helsingissä.

Alpo Rusin huumorintaju ei ainakaan täysin pettänyt häneen kohdistuneiden vakoiluepäilyjen aikana. Suomen Kuvalehden (SK) päätoimittaja Tapani Ruokanen kertoo, että nykyinen suurlähettiläs Rusi letkautti sopivansa epäillyksi, koska näyttikin vakoilijalta.

Näin varmaan olikin. Rusi oli viiksekäs diplomaatti ja professori, jonka katse harhaili ja joka puhuessaan usein hypisteli pikkuesineitä käsissään.

Mutta Rusin rinnalla oli kaksi miestä, joille ulkonäkö ei merkinnyt mitään: päätoimittaja Ruokanen ja nykyinen EU-komissaari Olli Rehn. Ruokaseen Rusi oli tutustunut tullessaan presidentti Martti Ahtisaaren neuvonantajaksi 1994, mutta Ruokasen mukaan miehet eivät olleet ystäviä ennen vakoiluepäilyä.

Rehnin ja Rusin tiet olivat ristenneet 1985 New Yorkissa, missä Rusi työskenteli diplomaattina ja Rehn kävi puhumassa nuorisopoliitikkona.

Ruokanen ja Rehn olivat Rusin julkisen puolustautumisen kasvot. Rehn ei halunnut antaa asiasta haastattelua, mutta Ruokanen kertoi oman versionsa.

Ylen tv-uutiset kertoi Rusin vakoiluepäilystä 10. syyskuuta 2002, ja jo kaksi päivää myöhemmin Rusi puolustautui Suomen Kuvalehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

"Rusi oli meidän kolumnisti ja soitti minulle lentokentältä joutuneensa haastatteluun, jossa väitetään hänen olleen vakooja. Sanoin, että meidän kolumnistina sinulla on vapaus puolustautua SK:ssa", Ruokanen kertaa.

Rusi ajoi Ylen toimittajan Pekka Lehtisen lentokenttägrillauksesta suoraan SK:n toimitukseen ja alkoi kirjoittaa puolustuspuheenvuoroaan.

"Lehti oli juuri menossa painoon, mutta me raivasimme sille tilaa, koska haistoin että se oli iso uutinen", Ruokanen sanoo.

"Jokin mättää"

Kun Rusi ja valtio myöhemmin käräjöivät vahingonkorvauksista, Rusin asianajaja Zacharias Sundström hyökkäsi rajusti Suojelupoliisia vastaan. Sundströmin mielestä Supolla ei ollut mitään konkreettista Rusia vastaan, vain fiilis. Paljon enempää ei Ruokasellakaan aluksi ollut.

"Olen ollut näissä hommissa aika kauan ja minulla soi hälytyskello ensimmäisenä silloin, kun kaikki ovat yhtä mieltä. Silloin olen varma, että jokin mättää."

"En tietenkään voinut olla varma, mutta ajattelin että kolumnistina hänellä on sananvapaus ja nyt varmasti hänellä on sanottavaa."

Ruokanen kertoo vakuuttuneensa Rusin syyttömyydestä jo seuraavana viikonloppuna.

"Olli Rehn tuli kertomaan, että (Alpon vanhempi veli) Jukka Rusi on tunnustanut. Sanoin, että haluan itse kuulla sen."

Ruokanen ja Rehn matkustivat saman tien Jyväskylään ja kuuntelivat Jukka Rusin tarinan.

"Siinä minä vakuutuin, että tässä on tapahtunut hirvittävä moka. Tein vielä monia tarkistuksia, että sopiko aineiston luovutus yhteen Rusin fyysisen sijainnin kanssa, enkä löytänyt siitä sellaista logiikkaa."

"Tavallinen vakooja"

Viisi päivää Rusin puolustuskolumnin jälkeen myös Rehn asettui julkisesti Rusin tueksi. Rehn ilmoitti vetäytyvänsä kansanedustajaehdokkuudesta luodakseen edellytykset Rusin oikeudenmukaiselle puolustautumiselle. Vajaat kaksi viikkoa myöhemmin Rehn toimitti Supolle ja joukolle päättäjiä omien selvitystensä tulokset.

Ruokanen kertoo, miten Supon silloinen päällikkö Seppo Nevala lähestyi häntä ja sanomalehti Keskisuomalaisen silloista päätoimittajaa Erkki Laatikaista puolustusministerin uudenvuodenvastaanotolla 2003.

"Nevala sanoi meille, että kyllä pojat se Rusi on ihan tavallinen vakooja. Supolla ei ollut evidenssiä, he eivät olleet edes vielä haastatelleet Stasin agentteja. Se vahvisti, että Supon toiminta oli täysin holtitonta ja luokatonta." Alpo Rusiin kohdistuneesta vakoiluepäilystä kertova elokuva Epäilyksen varjossa esitetään torstaina Helsingissä DocPoint-festivaalilla. Elokuva televisioidaan 3. helmikuuta.