Perheet: Tut­ki­jat häm­mäs­te­le­vät syn­ty­vyy­den nousua pan­de­mian kes­kel­lä

Vanhat kuvat: Ku­nin­gat­ta­ren vie­rai­lu, va­laan­lui­ta ja pom­mi­kuop­pia Ai­no­las­sa

Kak­ko­sen vastuu

Eriikka Maalismaata, 27, hymyilyttää. Yli-Iissä varttunut viulisti on muutama päivä sitten valittu koesoittojen kautta Helsingin kaupunginorkesterin toiseksi konserttimestariksi.

Eriikka Maalismaa osti nykyisen soittimensa uutena neljä vuotta sitten. Kyseessä on Suomen johtavan viulurakentajan, Eero Haahtin, tekemä viulun ja jousi.
Eriikka Maalismaa osti nykyisen soittimensa uutena neljä vuotta sitten. Kyseessä on Suomen johtavan viulurakentajan, Eero Haahtin, tekemä viulun ja jousi.
Kuva: Mauri Ratilainen/Com.pic.

Eriikka Maalismaata, 27, hymyilyttää. Yli-Iissä varttunut viulisti on muutama päivä sitten valittu koesoittojen kautta Helsingin kaupunginorkesterin toiseksi konserttimestariksi.

"Pari kuukautta treenasin aika paljon. Nyt on sellainen stressinlaukeaminen ja elämä hymyilee -olo", Maalismaa toteaa helpottuneena.

Maalismaa kertoo HKO:n koesoittorumban kestäneen neljä tuntia odotteluineen. Viulisti soitti kokeessa Mozartin viulukonserton, Bartokin toisen viulukonserton, pätkiä sinfonioista ja Beethovenin kvarteton. Kahden kierroksen aikana 14 paikalle saapuneesta hakijasta tiputettiin pois kolmanteen kierrokseen muut paitsi kaksi.

"Olin siinä erään parhaan ystäväni kanssa vastakkain. Se oli hauska tilanne. Kumpi tahansa olisi voittanut, siitä olisi voinut olla iloinen", Maalismaa sanoo.

HKO:ssa soittavalla Maalismaalla oli ennestään tuttiviulistin paikka orkesterin ykkösviuluissa. Tuolloin hakijoita oli 29 ja koesoittotilanne odottelun takia melkoisen raskas.

"Odotin, että toisen konserttimestarin koesoittoihin olisi tullut enemmän ihmisiä. Se on kuitenkin niin iso paikka ja niitä on harvoin Suomessa auki."Aikaisempaa
kokemusta löytyy


Maalismaan siivitti voittoon hänen "salainen aseensa", joka löytyy iPodista. Laidasta laitaan musiikkia kuunteleva viulisti pitää Stevie Wonderista, Joni Mitchellistä ja vanhana oululaisena Kauko Röyhkästä. Yksi artisti on kuitenkin ylitse muiden.

"Noloa tunnusta, mutta ennen koesoittoja ja tärkeitä esiintymisiä mulla on ollut sellainen tapa, että kuuntelen Justin Timberlakea! En tajua sitä, mutta kun laitan SexyBack-biisin luureihin ja kävelen, niin tulee sellainen vahva olo", Maalismaa nauraa.

Maalismaalla on kokemusta toisen konserttimestarin toimesta. Pestissä aikaisemmin ollut Jussi Pesonen jäi HKO:sta eläkkeelle joulukuussa, joten Maalismaa ja eräs toinen orkesterin soittaja ovat tuuranneet tointa koesoittoihin asti.

"Toisen konserttimestarin toimi on vähän kummallinen pesti. Siinähän istutaan konserttimestarin vieressä ja jos hänelle tulee vaikka vatsatauti, niin pitää hypätä hänen paikalleen. Sitten soitetaan ne soolo-osuudet, joita ei ole päässyt harjoittelemaan kertaakaan", Maalismaa vitsailee.

Viulisti myöntää, että konserttimestarin varahenkilönä oleminen on stressitekijä, mutta uskoo tottuvansa siihen. Kakkoskonserttimestareita on ykkösten tapaan HKO:ssa kaksi, joten Maalismaa voi toisen kakkosen eli Satu Saviojan kanssa sopia, kumpi harjoittelee ykkösen soolot milläkin viikolla. HKO:n konserttimestareina toimivat oululainen Erkki Palola ja Pekka Kauppinen.

"Joskus kakkonen pääsee ihan luvan kanssa liidaamaan. Yleisesti ottaen me ollaan vähän siinä sivussa tukemassa. Ykkösellä on enemmän hommaa, ja hän päättää esimerkiksi viulujen jousitukset."Oulun mafia
helsinkiläisorkesterissa


Kaksi vuotta HKO:ssa soittanut Maalismaa viihtyy työpaikassaan hyvin. Yhtenä syynä on samassa orkesterissa tuubaa soittava kihlattu Petri Keskitalo.

"On kivaa olla samassa paikassa töissä. Ollaan tietysti täysin eri puolilla orkesteria, joten ei me päivän aikana nähdä paljon. Rakastan orkesteria ja sen ihania tyyppejä, mutta konserttikiertueilla ulkomailla on myös ihanaa mennä vain kahdestaan käymään jossain", Maalismaa sanoo.

Kotoisuutta luo myös se, että orkesterissa soittaa yllättävän monta oululaislähtöistä muusikkoa. Eriikan tavoin monilla on menneisyytensä Madetojan musiikkilukiosta.

"Parasta on se, kun Oulun jengi sattuu kuppilassa samaan pöytään ja alkaa se molotus. Orkesterin nuorimmalla jäsenellä, kontrabasisti Eero Ignatiuksella, on usein Kärppä-paita päällään. Ja kakkosviulun äänenjohtaja Anna-Leena Haikolan kanssa välillä muistellaan rössypottua", Maalismaa virnistää.