Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kaivos saa ase­ma­kaa­van ja uutta toi­min­taa Py­hä­jär­ven Cal­lio­na – Kalan- ja äy­riäis­ten­vil­je­lyä sekä sirk­ko­jen kas­va­tus­ta

Euroopan syvin kaivos Pyhäjärvellä lopettaa toimintansa ensi vuoden lopussa, ja samalla poikkeukselliset tilat avautuvat uudenlaiselle käytölle.

Pyhäsalmen kaivoksessa Pyhäjärvellä on viljelty perunaa ja nokkosta. Uusimpia hankkeita ovat kalan- ja äyriäistenviljely sekä sirkkojen kasvatus hyönteisravinnoksi.
Pyhäsalmen kaivoksessa Pyhäjärvellä on viljelty perunaa ja nokkosta. Uusimpia hankkeita ovat kalan- ja äyriäistenviljely sekä sirkkojen kasvatus hyönteisravinnoksi.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Euroopan syvin kaivos lopettaa Pyhäjärvellä toimintansa ensi vuoden lopussa, ja samalla poikkeukselliset tilat avautuvat uudenlaiselle käytölle. Sweco toteuttaa 1 445 metrin syvyyteen ulottuvan Pyhäjärven Callion maanalaisen ja -päällisen asemakaavan.

Lähes 1,5 kilometrin syvyinen kaivos vastaisi maan päälle rakennettuna viittä Eiffel-tornia.

– Periaatteessa kyse on kuin minkä tahansa uuden yritysalueen kaavoituksesta, mutta kaivoksessa kulkeva yli 10 kilometriä pitkä serpentiinitie on vain pystysuunnassa ja aluevaraukset osoitetaan limittäin ja päällekkäin eri syvyystasoilla, kertoo Swecon maankäytön suunnittelun arkkitehti Iikka Ranta.

Lämpötila vaihtelee eri syvyyksissä luontojaan niin, että eri tasojen olosuhteet ovat optimaaliset esimerkiksi laitetestaukseen, tuotekehitykseen tai kasvintuotantoon. Kesäinen 20 asteen lämpötila sopii myös monien tuotteiden varastointiin ja kypsytykseen.

– Tilavarauksia on tehty koko matkalle aina 75 metrin syvyydestä alle 1400 metriin, ja lisäksi alueet ovat sivusuunnassa jopa hehtaarin laajuisia, kertoo Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi.

– Pyhäsalmen kaivos toimii jo kaivoskoneiden ja -laitteiden testausympäristönä, ja kasvintuotannossa olemme testanneet kaivoksen tasaisten kasvatusolosuhteiden ja geotermisen lämmön hyödyntämistä. Uusimpia hankkeitamme ovat kalan- ja äyriäistenviljely sekä sirkkojen kasvatus hyönteisravinnoksi. Tutkimme myös biopolttoaineterminaalin mahdollisuuksia.

Suuren mittakaavan toimintaa kaivataan

Jotta massiiviset tilat saadaan hyötykäyttöön, Callio kaipaa myös suuren mittakaavan toimintaa. Sopivimpia vaihtoehtoja on esimerkiksi maanalainen datacenter tai energiavarasto, joka toimii pumppusäätövoimalla.

Pyhäsalmen kaivoksen uusiokäyttö on tärkeä hanke laajemminkin, sillä vanhoja kaivoksia suljetaan jatkuvasti ympäri maailman.

– Callio herättää paljon kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti, koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaivosalueen olemassa olevaa infraa pyritään valjastamaan uuteen käyttöön näin kokonaisvaltaisesti, Kiviniemi toteaa. 

Juttua muutettu 21.6.2018. Kaivos lopettaa toimintansa ensi vuoden lopussa, ei alussa.